Når halvparten av elevene faller fra under det videregående skoleløpet, må det settes inn betydelige krefter for å hjelpe dem tilbake på sporet. Å kutte kveldsskolen er jevngodt med å etterlate elevene på perrongen.

Avdelingsleder Per Bye ved Alta videregående skole kommer derfor med en svært betimelig advarsel i gårsdagens Altaposten. I iveren etter kutt for opplæringssektoren kan vi risikere at Finnmark fylkeskommune «trekker opp stigen» for de mange som ikke har fullført videregående skole på normert tid.

Når opptil 90 personer deltar på dette lavterskeltilbudet viser det et formidabelt behov, der det faktisk er motivasjon for å unngå faglig og sosialt utenforskap. For samfunnet vil det dyreste alternativet utvilsomt være å radere vekk en slik mulighet, simpelthen fordi samfunnet og alle er tjent med at folk kommer i arbeid. Noen vil trenge modningstid, mens andre rett og slett ikke hadde det overskuddet som trengtes der og da. En ny sjanse kan være det som skal til.

Det kan ofte handle om skoletrett ungdom som ikke makter å gjennomføre de tre årene for å sikre seg eksamen, men som etterhvert vil trenge  hjelp for å bli med på løpet mot en trygg arbeidsplass eller høyere utdanning. Vi tror den helhetlige samfunnsgevinsten av en kveldsskole er enorm – og da er det trist hvis ikke fylkeskommunen klarer å opprettholde et åpent tilbud. Vi tror eksempelvis NAV kan skrive under på at utenforskap for tenåringer og mennesker i 20-årene blir et kostbar affære, både for den enkelte og samfunnet.

Fylkespolitikere på kuttjakt er slett ingen overraskelse, tatt i betraktning at man ikke har klart å ta fatt i de åpenbare strukturelle utfordringene videregående skole i Finnmark står overfor. I stedet har man skjøvet problemet foran seg.

Vi registrerer at Utdanningsforbundet er skuffet og frustrert over at videregående skoler i Nord-Norge får «stryk» for det de faktisk leverer i hverdagen.

Det er utmerket hvis forbundet mener man er på rett kurs for den halvparten av elevene som fullfører, men både for skolen og finnmarkssamfunnet er det prekært at man også har omsorg for de mange som faller utenfor. Vi mener de fortjener en sjanse til.