Det er på høy tid at Beaivvas får nye fasiliteter i Kautokeino. I tillegg til at myndighetene bør ta til etterretning at det er opprettet og finnes et samisk nasjonalteater, er det en selvfølge at de ansatte har arbeidsforhold som innfrir arbeidsmiljøloven.

Behovet for et nytt teaterbygg er ikke av ny dato. I tillegg til at teateret selv en rekke ganger har synliggjort utfordringene i hverdagen, har både Kautokeino kommune og Sametinget stått på barrikadene for å realisere bygget og dermed tilby ensemblet forhold som gjør at de kan yte sitt aller beste.

Etter at Hålogaland teater fikk et løft i Tromsø, var det nærliggende å forvente at opptrappingen også ville omfatte aktiviteten helt nord i landet. Etter så mange år fester inntrykket seg av at teater-etableringen i realiteten fungerer som kulturelt avlat i etterdønningene fra Alta-kampen, ikke et genuint ønske om å ivareta selve tilbudet. Det kan ikke være slik at man pynter arbeidet for samisk kultur i driftsbudsjettene, uten at man faktisk tar ansvar for helheten.

Vi tror verken Rolf Degerlund eller tidligere teatersjefer har noe ønske om at årvisse, krigerske overskrifter skal dominere. Det skygger faktisk for den kreativitet og det tilbudet man har klart å få på plass gjennom disse årene. Mye positivt har skjedd innenfor litteratur, musikk, filmproduksjon og tv, men scenekunst må være en del av tilbudet. Det henger også sammen. De ulike sjangerne spiller hverandre gode, og Beaivvas blir for eksempel en viktig rekrutteringsarena for samisk film.

Det var ingen overraskelse at hovedverneombud Svein Ole Sandvik satte foten ned. Oversvømmelsen er alvorlige i seg selv, men det er bare toppen av isfjellet. Det er selvfølgelig ikke akseptabelt at det stanker muggsopp i lokalene og at det potensielt er helsefarlig å jobbe der. I ytterste konsekvens blir de ansatte syke som et direkte resultat av arbeidsforholdene – og det kan ikke staten leve med.

Det er viktig at teateret får anledning til å spille den nye situasjonen inn for lokale og regionale politikere, samt Sametinget som har et særskilt ansvar for å få bevegelse i denne saken. Målsettingen må være at saken nå løftes inn i statsbudsjettet for 2017 – og da med en realpolitisk tilnærming. Ikke i form av dulgte løfter og protokolltilførsel, men et forpliktende vedtak som gjør at planene som foreligger settes ut i livet.

Det er et sympatisk trekk at kulturleder Tor Helge Reinsnes Moen i Alta kommune rekker ut en hand til Beaivas i den vanskelige situasjonen. Hvis tilsynsmyndighetene står på sine krav kan Alta kultursal og Kuben være alternative øvingslokaler i en periode, men Beaivvas har sin lokalisering i Kautokeino og krisen må fortrinnsvis løses her. Raskest mulig. Kulturminister Helleland har en sjanse til å vise den handlekraften forgjengerne har manglet.