Flykningplanen for Alta kommune er ute til høring og håpet er at partier, organisasjoner, foreninger og alle gode krefter bidrar til å tømre ut en strategi som fokuserer mer på hvordan vi skal gjøre hverdagen bedre for de som kommer til kommunen.

Integrering er nemlig nøkkelen for å skape et varmere lokalsamfunn, for alle. Diskusjonen om hvor mange asylsøkere det er rom for å ta i mot er en helt legitim og viktig debatt, spesielt når det dreier seg om hva velferdssamfunnet har kapasitet til, men det er på høy tid  at norske lokalsamfunn bruker energi på å finne ut hvordan man skaper en meningsfull hverdag, både for de som venter på en avklaring og de som får oppholdstillatelse.

Vi er veldig imponert over elevene fra Sandfallet ungdomsskole og Alta videregående skole som har bidratt til å aktivitere mindreårige asylsøkere – for ikke å snakke om de lokale ildsjelene som har gjort det mulig med både ballspill og aktivitet i alpinbakken.

Vi har også sett hvordan et lokalsamfunn stilte opp i forbindelse med akuttmottaket på Seiland. Dette viser at her er mye positivitet og godvilje, for ikke å snakke om solidartitet i forhold til mennesker som gjerne lever i en personlig unntakstilstand. Uansett om de har et kvalifisert beskyttelsesbehov i forhold til kravene som stilles, er smil og vennlighet uhyre viktig. Vi synes også det er positivt at foreninger og idrettslag stiller opp, slik vi har sett flere eksempler på.

I tillegg til de basale tingene vi alle trenger i hverdagen, er meningsfull aktivitet og sosial kontakt den beste medisinen for å se hverandre. Og bry seg om hverandre, på tvers av landegrenser og kulturer. Slik verden er for øyeblikket, er det grunn til å forvente minst like stor flyktningsstrøm og migrasjon som i dag – og da er det et stort poeng å utvikle et apparat for å håndtere dette. Den kommunale flyktningtjenesten og andre hjelpeinstanser har etter alle målemerker vært løsningsorienterte i en travel hverdag. Kommunene må imidlertid tilføres midler, utover de tjenestene som de fleste av oss tar som en selvfølge.

I barnehager, SFO og skoler er det ekstremt viktig at personellet har de ressursene som trengs for å følge opp, men i tillegg trenger vi kompetanse og arenaer for å skape genuin integrering. Den kjente skuespilleren Per Christian Ellefsen er i likhet med Per Fugelli og Thomas Hylland Eriksen blitt skikkelige Sisa-venner. Alle er opptatt av at mennesker blir sett og forstått, med sine utfordringer og ressurser. Vi mener Sisa er blant lokale miljø- og kulturklynger som bør tas i bruk for å lykkes med integreringen. Med noen få stillinger og prosjektmidler har de fått mye ut av små ressurser, samtidig som de har bygget opp et nettverk av frivillige som virkelig yter det lille ekstra.

Blant de viktigste elementene er at de også forsøker å spille mennesker gode, med sine muligheter og forutsetninger. Det er kanskje det som skal til for å få mennesker til å vokse inn i arbeidsliv og sosiale relasjoner, enten de blir i Norge eller skal tilbake til hjemlandet for å bygge opp fellesskapet.