Idretts-Norge fikk før helga en tidlig julegave som betyr ekstremt mye for klubbene som påtar seg krevende anleggsbygging rundt om i landet.  Håpet er at regjeringens tilleggsbevilgning på nærmere 50 millioner kroner varsler at regjeringen ser behovet for permanente lempelser på byrdene for grasrota.

Momskompensasjon er nemlig en ypperlig måte å signalisere at myndighetene ser ildsjelene og verdien av det initiativ og den stå-på-vilje som finnes i foreningslivet her til lands. Bare spør Nordlys, Polarstjernen og Tana skiskytterlag som får mest drahjelp av den siste påplusningen av refusjonsbeløp. For Finnmark alene vil denne tilleggsbevilgningen bety at lagene får en lettelse på nærmere 600.000 kroner. Det er en julegave som monner.

Når kompensasjonen blir 2,1 millioner i stedet for 1,5 millioner er det mange kakelodd som blir finansiert, samtidig som det handler om å beholde den gløden som finnes i ildsjelene. Mange av dem bruker all sin tid på å skaffe en arena for små og store, når de aller helst vil følge opp barn og unge i aktiviteten. Et slikt løft stimulerer ildsjelene til å jobbe videre med gode prosjekter og gjør at «umulige» prosjekter faktisk er innenfor rekkevidde, uten å brekke nakken økonomisk.

Derfor fortjener finansministeren og kulturministeren all tenkelig ros for tilleggsbevilgningen på 48 millioner kroner som ble saldert inn en måned før jul – og faktisk på behørig avstand fra valget. Det kunne sikkert vært fristende å selge inn denne økningen før folk gikk til stemmeurnen, men vi håper og tror dette er en geunin politisk håndsrekning, simpelthen fordi man ser hvor viktig det er for det enkelte idrettslag.

Det faktum at det er søkt momskompensasjon på 172 millioner kroner fordelt på 407 anlegg, sier en hel del om den fantastiske innsatsen som legges for dagen. Den dugnadsånden ønsker vi ikke at man skal kvele med full offentlige støtte til alle formål, men vi tror det er et poeng å være enda mer tilstede når det gjelder investeringer i barn og ungdom, ikke minst ut fra et helsepolitisk ståsted. I tillegg til at aktiviteten er sunn, er den også forebyggende og sosialiserende for den oppvoksende generasjon, i kombinasjon med offentlige og private ordninger for kulturlivet.