Problemene som har oppstått i forbindelse med utbyggingen av Finnmarkshallen stiller store spørsmål ved det offentlige som utbygger. Nå kan byggestart bli utsatt fordi flere av anbyderne mener at Alta kommune har tabbet seg ut i anbudskonkurransen. Påstanden er at oppdraget ble tildelt til den lokale entreprenøren Ulf Kivijervi på feilaktig grunnlag. Riksentreprenør Lønnheim har hyret inn topp juridisk kompetanse og har fått Alta tingrett med på en midlertidig forføyning av byggeprosessen. Det samme har entreprenør Tecto AS hjemmehørende i Alta. Det betyr at byggestart utsettes til striden rundt anbudsprosessen er avklart. Det kan ta tid, og Lønnheim er ikke fremmed for å få en rettslig avgjørelse på hvor oppdraget til 120 millioner kroner skal gå.

Det betyr at skoleelever, idrettsutøvere og ulike arrangører kan få lang ventetid før de kan benytte hallen og lokalene fullt ut. For Alta IF som har hallen som hjemmearena i 2. divisjon, og har som mål å rykke opp i OBOS-ligaen med sine absolutte krav til fasiliteter på hjemmearena, er utsettelsen ekstra ille. Likevel er det breddeidretten med en rekke barn og unge som er anbudsrotets største tapere. Barn og unge blir stående på sidelinja fordi det er stor mangel på spilleflater i Alta, og det er dette utbyggingen av Finnmarkshallen har som hovedmål å bøte på. I tillegg er fylkets største videregående skoler helt avhengig av den nye spilleflaten som er planlagt i utvidelsen av hallen. Skolen skal også ha andre undervisningslokaler i hallen. I praksis betyr det at utbyggingen av Alta videregående skole, som er i god rute, vil mangle vesentlige tilbud når selve skoleutbygget står ferdig.

Finnmark fylkeskommune er en del av spleiselaget som gjør at Finnmarkshallen kan bygges ut. Politisk har spleiselaget hatt tverrpolitisk støtte, men det har vært motkrefter i administrasjonen. Siden februar i år har vi opplevd farsen der Finnmark fylkeskommune av en eller annen uforståelig grunn fant ut at hallutbyggingen kunne være i strid med EU/EØS-regelverket om offentlig konkurransevridning. I stedet for å gi full gass for en utbygging både skole og lokalidrett er helt avhengig av, satte administrasjonen i gang en omfattende prosess, som alene har kostet fylkeskommunen store beløp i advokatutgifter. For kort tid tilbake kom den endelige avklaringen på at overvåkningsorganet ESA selvfølgelig ikke så noen problemer med verken leieavtale eller utbyggingsstøtte til den ikke-kommersielle og offentlig kontrollerte Finnmarkshallen.

Nå er Finnmarkshallen på nytt i matfatet på juristene. Denne gang er det mer forståelig. Vi skal ikke ta stilling til om Alta kommune har gjort feil i anbudskonkurransen. Ifølge rådmannen er prosessen kvalitetssikret på alle mulige måter, også med ekstern juridisk bistand før entreprenør ble antatt. Alta kommune har likevel ett stort problem; man har lagt seg på en praksis med anbudskonkurranser der det er dokumentasjonskrav helt ned på detaljnivå også i totalentrepriser. I stedet for å forenkle dokumentsjonskravene, ser vi en utvikling i motsatt retning. Det gjør at det følger med støy, rettslige skritt eller KOFA-behandling av anbud i kjølvannet av mange av anbudskonkurransene.

I denne saken, med store samfunnsmessige interesser på spill, vil vi anmode alle parter om å sørge for å finne løsninger, slik at vi får en snarlig løsning. Det fortjener alle som venter på spilleflate for å kunne utfolde seg  på.