I dag er det 20 år siden den kvenske månedsavisa Ruijan Kaiku så dagens lys. Det er verdt en jubileumsfeiring for alle som er opptatt av å bevare språklig og kulturelt mangfold.

Avisa har sammen med ilsjeler, entusiaster, musikere og forfattere gjort sitt ytterste for å holde liv i et språk som har vært truet av utslettelse. Mange år med  usynliggjøring kan viske ut de historiske sporene og trekke opp de sårbare røttene som klynger seg til et karrig jordsmonn på Nordkalotten. Da kan selv de mest hardføre treslagene, overlevert gjennom flere hundre år, møte sitt endelikt.

Mange år med harde og fiendlige debatter har også tæret på kreftene, men kanskje samtidig bidratt til å styrke viljen til å ta vare på noe kjært. Både før og etter at det offentlige Norge ga sin anerkjennelse til kvensk som minoritetsspråk, har det vært tildels harde fronter mellom finske innvandringsgrupper. Det å være kvensk og føle seg som kvensk har bydd på utfordringer gjennom mange tiår, i skyggen av den samiske oppvåkningen etter mange år med assimilering.

Vi tror selve språket er ett av de viktigste frøene som kan holde liv i kulturen, noe som framfor alt ildsjeler som Alf Nilsen Børsskog og Terje Aronsen har frontet gjennom mange år. Vi mener samtidig Ruijan Kaiku og redaktør Liisa Koivulehto fortjener mange klapp på skuldra for sin iherdige innsats for å videreformidle kvenske og norskfinske stemmer i det offentlige rom, drevet fram av en kvenforening med offensiv tenkning. I media for øvrig har vi ikke vært flinke nok til å fortelle historiene om kulturen – og det er i dette tomrommet avisa har vært så viktig. Kampen for et ukemagasin fortsetter, eventuelt kan det i framtiden være en digital kanal som kan bli løsningen. Det krever imidlertid ressurser og mannskap.

Mediehuset Altaposten og selskapet Nordavis AS er største eier, adresse og daglig ledelse for 20-åringen og vi er stolte over å være en del av den språklige kampen for en minoritet, akkurat som vi er stolte av å være eier i samiske Avvir –  tuftet på et genuint ønske om å bevare truede språk. De trenger beskyttelse, men også «gjødsel» for å være relevante for menneskene i sin samtid. Ruijan Kaiku en ekstremt viktig som arena og kulturell kraft for nye år med kvensk bevisstgjøring.

Gratulerer med dagen!