Arbeiderpartiet søkte støtte fra Flyttsamelista i Kautokeino og slukker dermed alt håp om gruvedrift i kommunen de fire neste årene.

Med 10 av 19 stemmer i kommunestyret har de to partiene fullstendig kontroll og kan dermed ta seg den frihet å stanse konsekvensutredning for Biedjeovagge og dernest kjeppjage Arctic Gold ut av Kautokeino. Håpet om en omkamp må oppfattes som fåfengt, hvis man mener at lokaldemokratiet skal ha veto mot gruvedrift.

Kautokeino Ap bidrar ikke bare til å stanse gjenåpning av Biedjovagge med dette veivalget. Mest sannsynlig betyr dette at mineralleting og drift i kommunen er lite fristende for både selskaper og investorer. Å bruke masse tid og ressurser på å kartlegge forekomster er risikabelt uten forutsigbarhet - og direkte meningsløst blir det naturligvis uten anledning til å lage en konsekvensutredning. Det er få kvadratmeter i kommunen som blir regnet som noe annet enn beiteland, og da må den kampen regnes som tapt for bergverk i sin alminnelighet.

Et bastant og urokkelig nei er forsåvidt forutsigbart nok, men det blir paradoksalt at de to partiene nå flagger økonomisk kontroll og utvikling som kampsak. Uten nye inntekter og mer verdiskaping sliter vi ned å se hvor dette handlingsrommet skal hentes og hvordan kommunen kan riste av seg Robek-tilknytningen som sperrer for det meste av investeringer. Vi kan ikke skjønne annet enn at bedre økonomisk styring handler om å kutte kostnader, og da er det vel strengt tatt på områdene helse og skole det vil monne.

Vi synes påtroppende ordfører Johan Vasara har et godt poeng når han ønsker å oppheve det kunstige skillet mellom fastboende og reindrifta. Slekter og vennskap i Kautokeino går på tvers av disse grensene.

Intensjonen med fredspipa er de aller beste, men i det politiske landskap kommer vi ikke bort fra at skillet mellom fastboende og reindrift er å betrakte som en uoverstigelig kløft. Flyttsamelista har stabilt høy oppslutning og dermed demokratisk støtte for å være skeptisk til gruvedrift. Med støtte fra Kautokeino Ap og en ung og populær ordfører, er tyngdepunktet flyttet ytterligere noen steg fra gruvegangene, selv om Fastboende listes framgang i valget kan vitne om at det også finnes en fløy som ser verdien av mineralnæringen.