Advarslene var mange da Norut Alta og basisbevilgningene ble spist opp av konsernet og lagt under Tromsø-paraplyen. Et viktig kompetansemiljø er i ferd med å skrumpe inn på rekordtid og Finnmarks muskler innenfor forsking og utvikling er alarmende veike.

Både eiere, direktør og ansatte gikk på barrikadene for å stanse flyttingen av basisbevilgningene fra Norut Alta. Det viste seg å være en håpløs oppgave, både på grunn av villet politikk sentralt og «vektingen» mellom Alta og Breivika i Tromsø. Det er lett å miste trua på at et fagmiljø kan klare seg med egen oppdrift i Finnmark, når så sterke krefter samles om et veivalg.

Ved kontoret i Alta er antall ansatte redusert fra 18 til åtte på kort tid. Nå er ikke Alta alene om flukten av fagfolk til denne type arbeid, men vi synes det er beklagelig at prosessen har gitt et slikt omfattende frafall av forskerkrefter. Kanskje selve prosessen og manglende tro på Finnmarks genuine rolle i realiteten har gitt en selvoppfyllende profeti. Sier man mange ganger nok at det er umulig med en kompetanseklynge nord i landet, kan det tenkes at alle tar det som en sannhet. Det bidro nok også til å skremme bort andre eiere, ikke minst Finnmarkseiendommen som valgte å skrinlegge planene om medvirkning.

Vi krysser selvfølgelig fingrene for at det er mulig å bygge opp det Finnmarksforkning og Norut Alta har skapt gjennom flere tiår på nytt, men vi har våre tvil. Akkurat nå er markedssituasjonen vanskelig og den dårlige standingen i oljebransjen gjør at det neppe er flust med oppdrag innenfor følgeforskning. Miljøet i Finnmark vil leve på nåde fra Norut i Tromsø.

Det betyr at Universitetet i Tromsø gjennom campusene i fylket kan bli selve redningsplanken for å vedlikeholde FoU-miljøet i Finnmark, slik mange har spådd. Det betinger imidlertid at universitetet leverer langt mer forskning og får de rammebetingelsene som trengs for å skape et marked og en kultur for produksjon av ny og empirisk kunnskap.

Vi tror det finnes områder der det gjenværende Norut-miljø og universitetet kan ha en viktig rolle, blant annet innefor reiseliv og samiske saker. Videre vil utviklingen i Nordområdene være bestemmende for om Norut i nord har mulighet til levedyktig drift. Akkurat nå handler det i stor grad om politikk, som satsing på bergverk, petroleum, havbruk, fiskeri og alternativ energi. Med full politisk trykk i nord vil også forskningsmiljøet ha et visst potensial.