– Hva skjer med de unge i byen vår?

– De fleste er velfungerende og veltilpasset. Men hva med de få som ikke er det? Klarer systemet å fange dem opp?

IKKE BARE PÅ STELL: Brukerutstyr funnet i en barnehage. – Er alt blitt mye bedre, eller går det under radaren? Er det noen vi ikke tar vare på i Alta, spør Bjarne Krogstad.Foto: Arkiv

kommentar

Jeg har i løpet av 2017 hatt ansvar for å skrive om kriminalitet og rettsvesenet. Det kan gi ubehagelig mye «input» om skyggesidene i samfunnet.

Sist har det vært den mye omtalte Skajaluft-saken. En forferdelig sak. En hendelse som kunne endt med døden, hvis ikke offeret hadde fått rask behandling. I løpet av året som snart er omme, har jeg fått kjennskap til og kommet i kontakt med folk på begge sider av loven.

At «vi» voksne ikke klarer å holde oss innenfor lover og regler (både skrevne og uskrevne) som er satt av samfunnet er en ting, men hva skjer egentlig med de unge i byen vår?

«Hva har skjedd med den før så idylliske byen? Hva er årsaken til denne uværsskyen?» synger Klovner i Kamp. En sang jeg kom på, når jeg skrev denne saken.

Jeg undrer nemlig på om bystatusen også ført narkotikaen og andre «storbyproblemer» med seg. Jeg har fått tips om ungdommer som «dealer» og bruker narkotika rett under nesa på politiet i Alta. Altaposten har flere ganger omtalt  funn av brukerutstyr blant annet i barnehager. Ildspåsettelser i gapahauker, og hærverk på kjøpesentre, og innbrudd. I flere av tilfellene er det mest sannsynlig unge personer som er involvert.

Leder ved Ungdommens hus i Alta, Kaja Kristensen, mener det er viktig å ikke stigmatisere en gruppe som jobber for å passe inn i «A4-ramma» og tar ungdommene i forsvar. Men det er ikke, tror jeg, ungdommene på Huset som er problemet. Og, som hun sier; «97 prosent av ungdommen i Alta er ekstremt velfungerende og veltilpasset.» Et utsagn jeg er helt enig i.

Men hva med de resterende tre prosentene. Barn og unge som kanskje føler seg som råtne epler i et ellers ok samfunn. Hva skjer med disse? Klarer systemet å fange dem opp?

Tjah, er nå min helt subjektive mening. Det foregår nok mye i Alta som pressen ikke vet om, men da synes jeg det er på tide at instansene  legger kortene på bordet. tar av silkehanskene og forteller hvordan ståa faktisk er.

Regionlensmann Svein Tore Nilsen i Alta påstår, i liket med Kristensen, at «problembarna» er i mindretall. Ei at politiet har mistet grepet på ungdomsmiljøet. «Eller for den saks skyld mistet grepet om noe som helst», som Nilsen sa i et intervju undertegnede hadde med ham i oktober.

Et lyspunkt er vel kanskje at lensmannen lover at de «i nær fremtid» vil få flere ressurser slik at politiet kan jobbe målrettet mot ungdommen. Samt at de som jobber på tettest på ungdommen i Alta, nemlig Utekontakten, har fått velsignelse til å drive i noen år til.

God jul og godt nytt år!