Bengt Rune Strifeldt (Frp) surfer inn på Stortinget, på en medgangsbølge vi ikke har sett siden Ballo-effekten for 20 år siden.

I 1997 handlet det om retten til land og vann, der Olav Gunnar Ballo fikk 33 prosentpoeng i egen kommune og tre perioder på Stortinget for SV.

Denne gangen dreier det seg utvilsomt om kampen for sykehustjenester, paradoksalt nok en sak der fagmannen og samfunnsdebattanten Ballo mener Alta-politikerne opptrer som regulære bøller overfor resten av fylket.

Likefullt; Frp fikk knapt 33 prosentpoeng i Alta, blant annet fordi rikspolitikere som Siv Jensen og Terje Søviknes kom på banen og forsikret om at de støttet en helseutredning i Vest-Finnmark og mer enn antydet at Altas befolkning fortjener bedre tjenester. Det ble utvilsomt lagt merke til.

Det er symptomatisk at sykehusforkjemperne i Venstre, med Trine Noodt i spissen, også ble godt betalt med oppslutning på 11,4 prosent i Alta. Til sammenliging slet Finnmark Venstre med å kare seg over fire prosent i fylket.

På andre siden av skalaen ble Høyre og Arbeiderpartiet hardt straffet i Alta, mest sannsynlig på grunn av at innsatsen for nærsykehuset i realiteten oppfattes som status quo for innbyggernes krav om akuttfunksjoner og fødeavdeling. Det ligger et akkumulert sinne i bunnen av engasjementet, som ble forløst under sykehusaksjonen og ytterligere forsterket i valget.

Arbeiderpartiets oppslutning i en tradisjonell rød kommune er så lite flatterende, at vi trygt kan snakke om et jordskjelv i det politiske landskapet. Alta Arbeiderparti gjorde et desperat forsøk på å distansere seg fra fylkespartiet på oppløpssida, men det kan tenkes at disse ringvirkningene får betydning om to år.

Det har nemlig blitt mainstream å stemme Frp i Alta, i absolutt alle kretser og kanskje spesielt i bygder og nærområder. Det har vi også sett i de siste kommunevalgene, der duoen Ronny Berg og Bengt Rune Strifeldt har spilt kortene sine med omhu  – og ble desto mer skuffet da det plutselig raknet på oppløpssida og ordførervervet glapp i det som må sies å være historiens mest dramatiske konstituering.

Når gruppeleder Strifeldt nå pakker sakene sine blir det et vakuum tilbake i både lokalpartiet og fylkespartiet, spesielt hvis Ronny Berg velger å forbli statssekretær. Det er imidlertid ingen hemmelighet at Berg har et dypt ønske om revansje om ordførerklubba, så forventningene er at han står i front når den kampen nærmer seg. Det nye er at Frp synes å ha bygget opp et grunnfjell i Alta, som gjør at de blir en farlig utfordrer også ved neste korsvei.

Bengt Rune Strifeldt har bokstavlig talt vært høy og mørk i flere saker og må regne med at stortingsplassen blir ledsaget av en rekke kritiske spørsmål. Han har selv hatt plass i programkomiteen til Frp, og vil bli målt på mange av de sakene som er fremmet i opposisjon. Han har vært tydelig skuffet over eget parti når det gjelder nye E6, rullebanen på Alta lufthavn og ikke minst siste Nasjonale transportplan, men nå beveger han seg til maktens sentrum og har direkte innflytelse på disse sakene.

For ikke å snakke om helseutredningen, der Siv Jensen ga Strifeldt en effektiv håndsutrekning og der partikollega Søviknes faktisk lovet å løfte saken inn i regjeringsforhandlingene. Foran flere tusen mennesker på torget. Det er det ingen som glemmer.

Rolf Edmund Lund

Ansvarlig redaktør

Mediehuset Altaposten