Saken er raps, en blomsterplante som skvises for sin billige olje. Rapsoljen tilsettes i alle dagligvarer minus flaskevann og dopapir, den er er populær i biodiesel, og rapsens mange frø er også under sterkt press fra produsentene av laksefór.

I høst tok en vestlandsprofessor med altatilknytning mot til seg, og sa oppdrettslaksen eter så mye planteolje at den er like mye grønnsak som fisk. Vi trekker på skuldrene og sier gress er gress og gress er sunt, men noen eksperter tror overinntak av biodieseltilsetting kan forklare det store kostholdsparadokset hvor vekten øker selv om eting av mettet dyrefett stuper.

Det er overskriften jeg minnes best i året som gikk. Planteolje, vår tids antitran? I det minste sier folk nei takk til planteolje i fisken, av samme grunn som vi helst vil slippe svor på tomaten, fettrand på gulrota og spekk i salaten.

Men det største tapet av omdømme gjelder ikke rapsen, men lakselusa. De er små og i sommer ble de mange, og vi skal huske at de fra naturens side var ment som et kvalitetsstempel ved laksen. Slik denne praten viser, hørt ved Altaelva.

– Dro en altakubbe i går.

–  Grattis. Kor'n tok?

– Sier Battagårra.

– Van gammel?

– Lusafisk.

–  Jøss!

– Ja.

Legg nå merke til at det imponerte jøss er grammatikalsk forbundet med lusa, idet størrelsen på kubben ligger implisitt rundt 10 kilo. Lus vitner om ferskvare og kvalitet, og selv om kyr har fluer, så blir fluer aldri så friskt og arktisk som lakselus. Pluss at fluer biter hvis de er knott eller klegg, et usympatisk trekk lakselusa hever seg over. Den bare suger.

Konklusjonen er nå klar, verden trenger oppdrett, men det gjør ikke vi, for vi har Altaelva. Årlig tas det si 20 tonn villaks og sjøørret i elva, altså 1 kilo villfisk per person i Nordlysbyen. Trekker vi fra dem som hater fisk og som har reist på ferie, kan resten av oss plutselig spise villaks nesten hver gang.

Men å fø hele kloden med laks fra Altaelva, betyr at hver person bare får 0,0028 gram i året, så det spørs med helseeffekten og det kulinariske. Og selv om det er jul og vi altaværinger er hedersfolk, så er vi neppe Jesus og kan aldri mette alle. Selv ikke etter kremdøgn i Langstilla, så svaret blir oppdrettsnæringen. Den skal mette verden. Vi foreslår derfor at verdens befolkning får oppdretten, det er vår julegave til dem. Vi altaværinger får altalaksen

Det betyr at oppdrettsnæring må ut av Altafjorden, og det i all hast innen årsskiftet. Vi er rettferdige, så noen sportsfiskere skal også vekk. Nemlig de andre. Vi sier niks mer laksetrekning for amerikanere, utlendinger, tilreisende og andre søringer. Villaksen er bare vår, det er hevet over harsk tran og all tvil.

Først da kan det bli et godt nytt år.

Av Arne Hauge