Torsdag 20. august har Altapostens leder overskriften «Ja til lakseslakteri», og avisa ber de politiske partiene om å gi et klart svar på hva de mener i denne saken. Venstre har blant annet sagt at de ønsker mer informasjon om planene før de gir sitt svar. Et betimelig ønske, all den tid vi vanlige folk vet veldig lite om de konkrete planene for Langnes.

Det første spørsmålet som melder seg er: Har oppdrettsselskapene planer for et oppdretts-lakseslakteri på Langnes? Da Møllenes næringspark skulle utredes forelå det en intensjonsavtale mellom kommunen og Grieg Seafood (GSF). En slik avtale finnes ikke for Langnes. Er Alta kommune så ivrig etter å få arbeidsplasser og sjøretta næringsareal (for eksempel til «noe med petroleum») at de kjører på uansett?

På Møllenes kasta kommunen bort penger. Vi som bor her kunne fortalt dem, hvis de hadde spurt, om hvordan sjøen graver i dette området, hele dagen, hver dag, alltid. En nabo rodde ut og kasta ut et tau med en stein i og kunne raskt konstatere at sjøen var dypere enn hva som var angitt på kartet kommunen brukte, i tillegg er området «bunnløst».  Visste virkelig ikke GSF dette? De holder til noen hundre meter bortenfor i dag. Ingen derfra som hadde gjort samme undersøkelser, ingen fra kommunen? En så enkel undersøkelse klargjorde rask og helt gratis at området aldri kunne fylles ut med tilgjengelige masser så arealet ble stort nok.

Av dokumentene i planen for Langnes, kan vi lese at det er GSF som er i samtaler med kommunen og andre interesser. Vi vet at GSF har fått store bøter for forskjellige forhold, blant annet nylig for å la døende fisk stå i dagevis i ventemerden. De har gått langt i å innrømme at det var de som mista fisken i den enda ikke oppklarte rømminga i 2013. Mattilsynet opplyser at GSF har problemer med avlusingen i Øksfjord, deres produksjonssjef ble dømt i Høyesterett og vi vet at de ikke har spesielt god råd for tiden. Selskapet er faktisk i minus siste kvartal. Da GSF fikk tillatelse til å flytte slakteriet fra Simanes til Møllenes i 2012, var det etter et vedtak som gikk på tvers av hva forskrift om nasjonale laksefjorder sier. I forskriften sier § 3: «Det er ikke tillatt å flytte allerede etablerte slakterier for anadrom fisk.» Alta kommune skriver i sin plan for området at de sammen med GSF, i flere år jobba for å få dispensasjon fra forskriften ... Lisbeth Berg Hansen, oppdretteren, satt i ministerstolen den gang.

Langnes ligger også innenfor nasjonal laksefjord. I media sa GSF på et tidspunkt at de synes det er en god idé å flytte grensa for nasjonal laksefjord og på den måten frede Kviby for lakseoppdrett. I dag er det ikke satt av areal til akvakultur i Kviby, og etter de siste måneders uttalelser fra Altas politikere er det vel ikke grunn til å tro at det vil legges til rette for nye områder heller der? Etter manges mening er grensa for nasjonal laksefjord allerede for langt inni Altafjorden i dag. Kan idéen om å justere den enda lenger inn være god, når det fører til at mengden o-laks som fraktes inn i fjorden vil øke dramatisk? I hvert fall må de søke på nytt om å få omgå forskriften om nytt slakteri skal bygges. Vil dagens regjering tillate en slik omgåelse av forskriften?

Tillatelsen til flytting til Møllenes var på 70.000 tonn i året. Forventet produksjon i Vest-Finnmark i år er ifølge oppdretterne 86.000 tonn. Gudmundsson fra Cermaq sa til media at det planlagte slakteriet vil søke om å kunne ta 120.000 tonn. Det var ingen krav om lukkede ventemerder for mengden de fikk tillatelse til på Møllenes. Om de ikke får krav om lukkede ventemerder på et nytt slakteri, vil o-laks som blir stående i ventemerd med sykdom eller parasitter stå og overføre smitte til omgivelsene før den blir slaktet. Brønnbåttrafikken i Altafjorden vil øke kraftig. Langnes er mer vær- og strømutsatt enn Simanes. Selv om brønnbåtene vil måtte oppfylle nye krav om desinfeksjon av transportvann innen 2021, vil hvert eneste anløp innebære risiko. Vi vet at det er ved håndtering det meste av rapporterte rømminger skjer. Antallet håndteringer ved flytting av fisk vil øke kraftig ved et større slakteri. Foreløpig er det for Langnes´ del ikke gjort risiko- og sårbarhetsanalyse eller konsekvensutredning på hva et oppdrettslakseslakteri vil bety for naturen eller annen næring.

«Hensynet til laksen og forvaltninga av Altaelva kan absolutt forenes med oppdrett», skriver Altaposten. Erfaringen viser dessverre at det ikke er riktig. De skriver også: «Å tro at lukkede anlegg og landanlegg bygges over natta blir naiv ønsketenkning». Vel, det finnes flere eksempler på lukkede anlegg og landanlegg i dag. Flere beregninger viser at landanlegg kan produsere med minst like stor gevinst som åpne merder.

Jeg skulle ønske alle gikk sammen om å etterspørre et nytt regime i Vest-Finnmark. Vi har flere umistelige lakseelver og ei fiskerinæring som har tapt i sak etter sak når arealer er tatt og økning i biomasse har blitt tvunget gjennom. Hvorfor ikke legge planer om et moderne havbruk i kontrollerbare lukkede anlegg? Om planene inneholdt slakteri lagt i umiddelbar nærhet til produksjonen kunne masse risiko vært unngått. Ikke minst all flytting av fisk og brønnbåttrafikk som innebærer så stor risiko. I stedet springer kommune og avis næringens ærend og etterspør et nytt gammeldags slakteri. Man må kunne forvente bedre renseanlegg på et nytt slakteri enn et gammelt, men er det nok til å kunne forsvare risikoen for elva og fjorden?  Jeg unner virkelig beboerne på Simanes og i Kvenvik å bli kvitt belastningen med slakteriet der, men ikke nok til at jeg synes å flytte slakteriet noen tusen meter lenger ut i fjorden er et godt alternativ.

Mener Altaposten at arbeidsledigheten og nøden i Alta er så stor at vi bare må ha nytt slakteri her, uansett? Mener politikerne det? Jeg håper Alta kommune har kommet lengere nå og ser at vi ikke kan selge Altaelva og fjorden for arbeidsplasser! Og hvor mange arbeidsplasser er det egentlig snakk om? Altaposten har operert med forskjellige når de har skrevet om lakseslakteri. Ifølge Gudmundsson slaktes det 47.000 tonn av 120 arbeidere Rypefjord, 25.000 tonn av 60 arbeidere på Simanes. Roger Pedersen fra GSF sa på et folkemøte i Kåfjord at innen slakteriet skal realiseres, kanskje o-laksen slaktes i brønnbåten på tur til land før vi kommer så langt…

Uansett er det rimelig å anta at man på et nytt slakteri vil effektivisere så mye som mulig. Det slett ikke sikkert at antallet arbeidsplasser øker.  Ja til trygge gode arbeidsplasser i ei faktisk bærekraftig oppdrettsnæring! Nei til arbeidsplasser på bekostning av andre arbeidsplasser og umistelig natur!