Dette leserinnlegget er et svar på Robert Kechters innlegg.

Finnmarkssykehuset trikser og jukser med de sykes ventelistegaranti, som er italiensk fotball verdig. Sykehuset avslører nå at 190 av 670 pasienter «bare forsvant» på litt over et år.

Mens det i resten av Norge er en jevn økning på rundt to prosent årlig i antall pasienter som mottar behandling ved psykiatriske poliklinikker, skjer det stikk motsatte ved psykiatrisk poliklinikk i Alta. Sykehusledelsen opplyste til Fylkesmannen sommeren 2013 at det var 670 aktive pasienter ved poliklinikken. I Altaposten 20.02.15 kommer det frem i kronikk av leder Robert Kechter ved DPS Vest Finnmark at psykiatrisk poliklinikk i Alta nå kun har 480 aktive pasienter. I forhold til landsgjennomsnittet tilsvarer det en andel aktive pasienter som er rundt halvparten av landet forøvrig, fordelt på innbyggertallet. Her er det noe som ikke stemmer?

Allmennlegeforeningen i Alta slo tidligere i vinter alarm om de samme forholdene, at pasienter henvist til psykiatrisk poliklinikk ikke fikk nødvendig spesialisthjelp. Fastlegene beskriver at alvorlig psykisk syke pasienter skyves tilbake til primærhelsetjenesten. Som privat leverandør gjennom HELFO har vi fått et unikt innblikk i hvordan alvorlig psykisk syke blir avspist med et særdeles mangelfullt tilbud i psykiatrien ved Finnmarkssykehuset. Gjennom en klagesak har vi fått innblikk i sykehusets egne interne prosedyrer, som avslører at penger betyr mer en pasienter.

Kechter opplyser i kronikken at sykehuset er svært oppatt av å følge nasjonale faglige retningslinjer. Imidlertid glemmer han å opplyse om sine egne interne lovstridige tilleggsretningslinjer om lovstridig avslutning av pasienter som kan forklare tallene over. I psykiatrisk poliklinikk Altas sine retningslinjer punkt 4 «Evaluering av lange pasientforløp» (mer enn 40 timer eller 1 års behandling) fremgår det: «Terapeuten skal få hjelp til oppdatering av behandlingsplan og avslutning av saken.» Departementet har vært tydelige på at man ikke har anledning til å forhåndsdefinere omfanget av den helsehjelp som skal gis, brevet fra departementet mottokk Klinikksjef Balandin en kopi av våren 2012 etter samtale med Psykia AS.

Det at pasienter med behov for langvarig behandling ikke er velkomne ved sykehuset har og klinikksjef Heatta uttalt til Altaposten 12.11.14, hun fortalte at pasienter med langvarige kroniske psykiske lidelser ikke får noe tilbud ved sykehuset.

I de interne retningslinjene fremgår det og at alle fagpersoner gjør utredning og behandling av pasienter med psykiske lidelser, altså også sosionomer som ikke er helsepersonell og kliniske sykepleiere. Disse faggruppene deltar og i «rask-respons» funksjonen ved poliklinikken i Alta. De fungerer som «vakthavende behandler» og vil således stå ansvarlig for akutte vurderinger av selvmordsfare, noe som er stikk i strid med nasjonale retningslinjer.

Fastleger har reagert på at det er håpløst å henvise pasienter for ADHD-utredning til Altas poliklinikk, de får svært sjelden noe tilbud. Årsaken til dette kan man lese seg frem til i sykehusets retningslinjer og rutiner om utredning av ADHD. Der stilles det krav til at samtlige pasienter som henvises skal ha testet urinen for rusmidler i 90 dager før utredningen starter. Retningslinjen fra VPP Alta vil medføre at pasienter som har rett til nødvendig helsehjelp for utredning/behandling av ADHD ikke får sine rettigheter oppfylt, fordi pasienter som ikke har noe forhold til rusmidler tvinges til en svært stigmatiserende urintesting før utredning starter. Mange uten rusproblemer vil da ikke få noe tilbud da de ikke er komfortable med slike prøver på grunn av samtidig angst, noe som gjelder halvparten av pasientene med ADHD.

I min kronikk 13.02.15 stilte jeg spørsmål om tilbudet var så sjelden som en time hver fjerde måned. Kechter beskriver i sitt tilsvar at pasientene mottar «som regel en time behandling i uka».  Kechter er ikke tilfreds med tallene som Helsedirektoratet har publisert med en konsultasjonspris på kr 3.998 ved sykehusets psykiatriske poliklinikk. Det er vel neppe noen andre enn Finnmarkssykehuset selv som sitter på grunnlagstallene, og det er vel neppe noen andre enn fra sykehuset Helsedirektoratet har tallene? Men selv om det er gjort en feil og Kechter sin konsultasjonspris på kr 2.500 er riktig blir allikevel bløffen åpenbar. For kr 778.000 får man 311 konsultasjoner per måned. Fordelt på 480 pasienter blir dette milevis fra en time i uka, nemlig 0,65 timer per måned eller en time hver 6. uke. Kechter maner til dialog med Psykia AS, og han beskriver at sykehuset ikke vil bruke pasienthistorier i en offentlig debatt. Det er ikke Psykia som startet denne debatten, det er sykehuset som først sendte en grunnløs bekymringsmelding til Fylkesmannen, denne er avvist av Statens Helsetilsyn. Vi har forsøkt å få til en dialog med sykehusets leder Torbjørn Aas. Senest 22.10.14 ble han invitert til møte, men han har ikke svart.

Thor Kvakkestad

Spesialist i psykiatri

Psykia AS

Thor Kvakkestad.