Dette leserinnlegget er et svar på Thor Kvakkestads innlegg.

Inntrykkene til Kvakkestad er misvisende og påstandene hans gir et feilaktig bilde av tilbudet til pasientene innen psykisk helsevern og rus.

«Å søke hjelp hos psykiatrisk poliklinikk i Alta er et eneste stort sjansespill. Altfor mange tilbys å stå på en evig venteliste og alt for ofte er det «ufaglærte» som utreder og behandler pasienter med tunge psykiske lidelser. Det er uforståelig at Fylkesmannen ikke griper inn».

Slik starter spesialist i psykiatri Thor Kvakkestad i firmaet Psykia AS sitt innlegg i Altaposten fredag 13. februar 2015. Det er trist at han har fått et slikt inntrykk, og ikke minst at han videreformidler dette som en sannhet til vår befolkning som har eller som i fremtiden skulle trenge hjelp i psykiatrien i Alta og Finnmark. I dag har VPP Alta til sammen 23,5 stillinger. 5 av disse jobber i vårt rusteam. Et team som består av en psykolog, en psykiater, en klinisk sosionom og en psykiatrisk sykepleier, alle med videreutdanninger i rus og psykiatri og med mange års fartstid i psykiatrien. Poliklinikken forøvrig har 4 psykiatere, 7 psykologer – derav 5 spesialister i voksenpsykologi, 4 kliniske sykepleiere og 2 kliniske sosionomer. Kvakkestad omtaler sosionomene som «ufaglærte». Sosionomer er en yrkesgruppe vi i hht nasjonale krav må ha for å sikre sosialfaglig kompetanse i behandlingen av pasientene og vurderingen av henvisninger.

Kvalitet på vårt arbeid

Vi er stolte av å kunne gi våre brukere behandlingstilbud av høy kvalitet. Vi følger nasjonal standard. For de fleste diagnoser er det utarbeidet nasjonale behandlingsveiledere som beskriver utredning og anbefalt behandling, som vi følger. Vi har stadige internundervisninger i de nasjonale veilederne, i tillegg til at vi oppdaterer oss i form av kurs eller studier. Når en utredning er fullført, lages det en behandlingsplan sammen med pasienten. Den inneholder som regel en time behandling i uka knyttet til behandlingsbehov. Etterhvert kan hyppigheten trappes ned eller økes dersom det er behov for det.

Kvakkestad har regnet seg fram til at våre pasienter bare kan ha en time hver 4. måned. Det regnestykket er feil. Det er riktig at VPP Alta har et månedsbudsjett på kr. 778 000. Aktive pasienter ligger på pluss-minus 480. Timeprisen Kvakkestad henter fra SAMDATA 2013 på kr. 3998 er feil. Dette tallet er beregnet på feil tallgrunnlag. Dette har vi tatt opp med SAMDATA. Vår timepris er på rundt 2500 kr. Da blir regnestykket et helt annet enn det som er framkommet tidligere. Vår oppfølgingen av pasienter herunder antall konsultasjoner pr pasient er i tråd med føringer i nasjonale veiledere for behandlingsforløp.

I Alta tilbys våre brukere god traumebehandling med anerkjente teknikker (EMDR, Prolonged exposure, stabiliseringsgruppe for traumereaksjoner). Vi er stolt over at en av våre psykologer har tatt Altas første doktorgrad på dette feltet, og har en unik kompetanse i nasjonal sammenheng. For personer som sliter med ustabile følelser, impulsivitet og destruktivitet i form av selvskading og selvmordsatferd har vi et team på fem personer som også driver gruppe og individualterapi med bakgrunn i terapiformen Dialektisk Atferdsterapi. Denne er dokumentert å ha god effekt for personer med slike vansker. Vi har spesialister i Kognitiv atferdsterapi, dynamisk terapi, behandling av spiseforstyrrelser, sinnemestring, kunst og uttrykksterapi osv. Brukere som har diagnoser som ADHD, bipolar lidelse og tilbakevendende depresjoner tilbys kurs hos oss for å lære om hvordan man kan leve med slike vansker. Til sammen har brukerne tilbud om 7 forskjellige grupper eller kurs. Gruppene og kursene er forøvrig et tilbud til hele DPS Vest-Finnmark.

Evne til utredning

Kvakkestad beskriver en bekymring for vår evne til å utrede. Det trenger han ikke, og heller ikke våre brukere. Her følger vi nasjonale veiledere, og etter utredningen vurderes arbeidet i samråd med psykiater og psykologspesialist. Kvakkestad beskriver i sitt innlegg at en av våre pasienter har hatt en svært utilfredsstillende utredning i forhold til ADHD. For å få en slik diagnose i voksen alder skal man fylle kriteriene for diagnosen i nåtid og i barnealder. ADHD kan ikke oppstå i voksen alder. For å finne ut hvordan pasienten har fungert i barnealder skal man kontakte pårørende som kjente barnet, fortrinnsvis foreldre og skole. Vi støtter Kvakkestad i at om dette ikke gjøres er det en utilfredsstillende utredning.

Ventelister og pasientrettigheter

Det er utarbeidet nasjonale retningslinjer for rettighetsvurderinger av pasienter som henvises til psykiatrien. Disse følges ved VPP Alta. Her vurderes prioritert rettighet med tidsfrist eller uten tidsfrist i forhold til styrke på symptomer, funksjonsnivå og kost/nytte. En person som er alvorlig deprimert og har selvmordstanker, eller en som er psykotisk, har høy prioritet og kort ventetid. Har man slitt med angst over mange år haster det ikke like mye. Heller ikke for en som ønsker å bli utredet for konsentrasjonsvansker og mulig ADHD.

I perioder har VPP Alta slitt med ubesatte stillinger eller med sykemeldinger. I slike situasjoner øker ventelistene, og det blir vanskelig å fylle kravene til ventetid. Heldigvis har våre politikere garantert for at våre pasienter har rett til å klage på dette og HELFO sørger for at de får tilbud av god kvalitet. I 2012 fikk noen av våre brukere et tilbud hos Psykia AS. Påstanden om at pasienter står på en evig venteliste faller derfor på sin egen urimelighet når HELFO videreformidlet pasienter til nettopp Psykia AS som har gitt et tilbud til våre pasienter innen den medisinskfaglige forsvarlige fristen.

Kvakkestad hevder at ifølge det innsyn han har i Finnmarkssykehuset så bør vi skjemmes, i tillegg mener han at våre pasienter utsetter seg for et eneste stort sjansespill.  Vi mener at våre brukere kan være trygge på at de får et tilbud av god kvalitet fra VPP Alta. Om tidsfristen skulle overskrides vil de få et godt tilbud av andre. Vi har merke oss at Kvakkestad bruker lokalavisa flittig til å få fram sitt syn og retter kritikk mot mange samfunnsaktører. Vi er åpen på at også vi har fått innblikk i hans virksomhet og mener at ikke alt er som det skal være. Derfor bruker vi etablerte systemer til å melde ifra. Vi kommer ikke til å bruke pasienthistorier eller beskrivelser fra pårørende i en offentlig debatt med Psykia AS.

Thor Kvakkestad er hjertelig velkommen til dialog og samarbeid med oss for å sjekke ut fakta eller jobbe konstruktiv med oss i forhold til felles pasientsaker.

Robert Kechter

Leder Dps Vest-Finnmark

Finnmarkssykehuset

Robert Kechter.