Har fått med meg at forskere som skal bruke lyttestasjoner for å berge rypebestanden.

Litt om meg først.

Jeg er en jeger som er 71 år gammel. Har lang erfaring i jakt om høsten og snarefangst om vinteren. Og har lyst og komme med en del kommentarer til Forskere og andre.

Jeg og vi alle er enige i at rypebestanden er langt nede for tiden. Men vi må huske på at slike dårlige år har det også vært tidligere. Og jeg er enige i at det er lite ryper nå på vidda, og det kunne jeg også se under snarefangsten i vinter som var. Forskerne vil bruke yttestasjoner for å berge rypebestanden. Det kan jo hende, men har liten tro på det.

Mitt forslag er følgende: Stans rypejakten høsten 2017 og snarefangst i 2018.  Både i Finnmark og Troms. Og da kan forskere bruke sine metoder og telle rypene med lyttestasjoner. Både i Troms og Finnmark. Og samtidige bruke telleløypene som hjelpemiddel. Slik at da får vi se resultater til neste års jakt.

Som nevnt er jeg en snarefanger og vanlig jeger om høsten. Snarer bruker jeg i januar og februar. I år kunne jeg registrere at det var lite ryper i Kautokeino-området. Før om årene kunne jeg fange bra med ryper, og at det var brukbart med fugler på vidda.

Men i vinter var det skremmende dårlig. Jeg kunne registrere at det var lite spor, og de var ikke i flokker, slik det brukte å være tidligere år. I vinter kunne jeg registrere 2-3 ryper ilag. Og allerede da kunne jeg se at det må bli en dårlig rypeår.

I sommer og fram til nå har jeg vært mye ute på fiske og andre turer. Eksempel: Langs Biddovaggiveien fra Kautokeino til Biddjovaggi. Der har jeg kjørt mange turer i vår. Der har jeg sette hvert år ryper langs veien. I år har jeg kun sett 3. stk ryper. Og det tegner ikke noe godt. Likeledes har jeg vært på andejakt om våren, isfiske om våren. Tidligere om årene hørte jeg og fikk se bra med ryper. Men nå i vår har jeg ikke sett og hørt rypeskratt. Det lover ikke noe godt. Har også snakket med flere reindriftsutøver. De sier også at det er lite ryper og se på vidda.

Jeg vet at det blir reaksjoner imot meg. Men jeg vil det beste for rypebestanden for ettertid, og ikke minst for oss som er jegere og fangere. Vi klarer nok ett år uten å jakte. Og slik at forskere får arbeide i ro og finne ut hva som har skjedd. Jeg er ikke i tvil at rypebestanden igjen kommer opp. Og vi igjen kan komme oss på vidda og jakt.

Jeg ber om forståelse fra jegere og andre. La oss prøve opplegget og frede rypa i ett år. Men nå er det jo ikke vi jegere som bestemmer det. Det er jo Finnmarkseiendommen som forvalter rypejakta. Og det spørs om de vil det. Det er jo vi rypejegere som er pengemaskin for Finnmarkseindommen.  Men jeg tror nok at de også bør gå i tenkeboks, og tenker på bestanden.

Ønsker alle god sommer!

Isak Thomas Triumf

Jeger og fanger