Det er ikke uvanlig at politikere som tilhører posisjonspartiene får svi når det nærmer seg valg. Skal vi tro meningsmålingene foran stortingsvalget til høsten, kan det se ut til at spesielt Høyre og Frp i Finnmark befinner seg i dødens posisjon. Styringsslitasjen sprer ringvirkninger i nord, i tillegg til at lokale politikere har fått vanskelige saker i fanget.

Målingene har vist at både Frank Bakke-Jensen (H) og Bengt-Rune Strifeldt (Frp) lever svært så utrygt i kampen om ett av de fire faste mandatene. I tillegg til at Senterpartiet har vind i seilene og tygger hemningsløst på distriktsbeinet, har Arbeiderpartiet tradisjonelt en sluttspurt som kan gi altaværingen Steinar Karlstrøm en mulighet til å hanke inn et tredjemandat for partiet.

I ytterste konsekvens kan fire rødgrønne partier ta de fire ordinære mandatene, så er det umulig å spå utfallet for utjevningsmandatet. Det kan fort SVs Kirsti Bergstø stikke av med, slik som for fire år siden. Det vil være et kraftig tilbakeslag for Høyre og Frp i Finnmark. Etter mange år med tilstedeværelse i maktens korridorer, risikerer de at de rødgrønne også får full dominans i stortingsvalget. Fra før av er det rød dominans både i kommune- og fylkestingsvalget.

Ikke ser det ut til at blå politikerne i nord får nevneverdig drahjelp fra de som sitter på pengene heller. Begge fylkespartiene hadde trengt å få en vinnersak, men har i stedet fått en rekke problemsaker i fanget:

1. De store reformene blir oppfattet som sentraliserende og distriktsfiendtlige. Bedre blir det ikke av ordet tvang har blitt en del av retorikken og at man nå har et stortingsvedtak som stadfester ekteskap mellom Troms og Finnmark fra 2020.

2. Innenfor fiskeri har statsråden måttet stå skolerett overfor lokalsamfunnene etter at pliktregimet ble underminert. I næringen er det også frykt for at kystflåten blir taperen i kvotedebatten som er i anmarsj. Her vil både Ap, Sp og SV bruke mye energi på å markere skillelinjene i politikken.

3. Regjeringen har brukt store summer på samferdsel og infrastruktur de fire siste årene, men ble plutselig overskygget av en skuffende nasjonal transportplan for Finnmarks vedkommende. Det er kanskje her Frp og Høyre sentralt har handlingsrom for å hente fram en sak som monner, for eksempel Riksvei 93 eller nye E6.

4. For mange velgere i Alta er det åpenbart at helsepolitikk overskygger det meste. Hverken Siv Jensen eller Frank Bakke-Jensen fikk særlig gevinst av sin felles pressekonferanse i Alta – og da står partiene litt ribbet tilbake en og en halv måned før valget.

Finnmark Høyre og Frp trenger simpelthen noen vinnersaker på tampen. Hvis ikke de hostes opp i innspurten, kan det bli svært vanskelig å hente nødvendige stemmer. De trenger ikke tvile på at spesielt Sp vil kommer til å minne om alle «tapersakene» i tiden fram mot 11. september.

Rolf Edmund Lund

Ansvarlig redaktør