Illustrasjonsfoto. Her fre Sami Pride i Kautokeino.
(Foto: Johan Mathis Gaup)

Illustrasjonsfoto. Her fre Sami Pride i Kautokeino. Foto: Johan Mathis Gaup

– Alle har rett til å elske hvem de vil

Ønsker at skeive samer settes på Sametingets dagsorden.

I NSR-N tror vi på et Sápmi hvor ikke bare folket er grenseløst, men også kjærligheten. Vi mener at alle har rett til å elske hvem de vil, identifisere seg hvordan de selv ønsker, og møte respekt på lik linje med normative livsstiler i vårt samfunn. Vi jobber for et Oktasaš Sapmi/et felles Sápmi og samisk samhold, og i det ligger en selvfølgelighet i at alle samer føler seg inkludert vårt samfunn.

NSR-N viser til at det samiske samfunnet har tatt enorme steg med tanke på samiske LHBTQ+-personers  situasjon de siste årene, og viser blant annet til at viktige arrangement som Sápmi Pride har hatt stor innvirkning på vårt samfunn. De gamle begrepene på LHBTQ+ er foreløpig tapt, og skeiv/bonju er begrepet som oftest brukes i dag. Dette er en del av problematikken en sametingsmelding skal ta tak i.

Allikevel er det så mange blant oss som føler de må spille en normativ rolle for å få fortsette å være en del av samfunn de har sterk tilknytning til. Vi vet også at LHBTQ+-personer sliter med psykisk helse og andre sosiale utfordringer. Det er vårt alles ansvar å skape et åpent, kjærlig samfunn med plass for alle, men Sametinget må ha en ledende rolle i dette arbeidet.

Vi ønsker at denne meldingen skal resultere i en konkret politikk og strategi fra Sametingets side når det kommer til LHBTQ+-spørsmål i det samiske samfunnet. Dette er et arbeid vi ønsker å sette i gang så snart som mulig etter høstens valg.

Anne Henriette Hætta Reinås

Medlem i NSR-N / fjerdekandidat for NSR i Vesthavet valgkrets

Utforsk tema:
Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

50 nye mann fra HV klar til leteaksjon i natt

Leteaksjonen etter kvinnen på Sørøya trappes opp i natt etter beordring.

– Trafikken dundrer forbi i 60-sonen

Foreldrene på Raipas bekymret for livsfarlig trafikk.

Kåfjord skole

Ap-roser som visner

– Så klønete at man blir skremt.

– Imponerende på Halddetoppen

Det plasket ned, men både marsjen og Haldde-prosjektet til kulturskolen avsluttet med stil.

anmeldelse

Slogrock stjal showet

Legendene i Moillrock skrudde tempoet opp.

politikk

– Skole og omsorg foran skattekutt

– Arbeiderpartiet prioriterer mer penger til kommunene.

Store mannskaper leter etter kvinnen

– Fjellvant og godt kledd.

– Ikke noe galt med båtene

Frydenbø mener Loppa-fergene er av god kvalitet.