Illustrasjonsfoto. Her fre Sami Pride i Kautokeino.
(Foto: Johan Mathis Gaup)

Illustrasjonsfoto. Her fre Sami Pride i Kautokeino. Foto: Johan Mathis Gaup

– Alle har rett til å elske hvem de vil

Ønsker at skeive samer settes på Sametingets dagsorden.

I NSR-N tror vi på et Sápmi hvor ikke bare folket er grenseløst, men også kjærligheten. Vi mener at alle har rett til å elske hvem de vil, identifisere seg hvordan de selv ønsker, og møte respekt på lik linje med normative livsstiler i vårt samfunn. Vi jobber for et Oktasaš Sapmi/et felles Sápmi og samisk samhold, og i det ligger en selvfølgelighet i at alle samer føler seg inkludert vårt samfunn.

NSR-N viser til at det samiske samfunnet har tatt enorme steg med tanke på samiske LHBTQ+-personers  situasjon de siste årene, og viser blant annet til at viktige arrangement som Sápmi Pride har hatt stor innvirkning på vårt samfunn. De gamle begrepene på LHBTQ+ er foreløpig tapt, og skeiv/bonju er begrepet som oftest brukes i dag. Dette er en del av problematikken en sametingsmelding skal ta tak i.

Allikevel er det så mange blant oss som føler de må spille en normativ rolle for å få fortsette å være en del av samfunn de har sterk tilknytning til. Vi vet også at LHBTQ+-personer sliter med psykisk helse og andre sosiale utfordringer. Det er vårt alles ansvar å skape et åpent, kjærlig samfunn med plass for alle, men Sametinget må ha en ledende rolle i dette arbeidet.

Vi ønsker at denne meldingen skal resultere i en konkret politikk og strategi fra Sametingets side når det kommer til LHBTQ+-spørsmål i det samiske samfunnet. Dette er et arbeid vi ønsker å sette i gang så snart som mulig etter høstens valg.

Anne Henriette Hætta Reinås

Medlem i NSR-N / fjerdekandidat for NSR i Vesthavet valgkrets

Utforsk tema:
Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Siktes for ruskjøring

– Ble stanset etter tips fra publikum.

Eldre spiser fortsatt mer fisk enn yngre

Og vi i Nord-Norge er landets ivrigste fiskespisere.

– Kom til rasert campingvogn

81-åring langt nede av synet som møtte han på «Bruse bro».

Få bryr seg om kronekursen i ferien

– Liten betydning for feriebudsjettet.

– Flere lovbrudd

LO ber sommerjobbende ungdom være obs i et tøft marked.

skyting

Ble norgesmester på hjemmebane

Knut Saxe Kjeldsberg var suveren på Kvenvikmoen.

fotball

Jublet for tidlig

Christian Reginiussens scoring holdt ikke til poeng i toppkampen.

fotball

Sterkt bortepoeng

Både BUL og Byåsen scoret på overtid.

Nådde fram der andre kom til kort

Vilde Signora sjarmerte  Solvik-Olsen i senk.