Åpningen av Borealis vinterfestival pleier å være et imponerende skue, takket være elever og lærere på Alta videregående skole, samt fylkeskommunen som gjennom flere år har sett verdien av denne type kulturelle og tverrfaglige løft.

Åpningsforestillingene skaper gjerne stolthet ved å bygge på viktige og gjenkjennelige elementer, nemlig det å kommunisere varme tanker i kulisser av is. I dag ligger det an til en ny runde med gåsehud på ryggtavla, blant annet fordi man også vekter et viktig budskap. Musikk, dans og drama-elever fra hele Finnmark fremfører «Å finne hjem», et begrep som rommer flere perspektiver.

Det er selvfølgelig nærliggende å trekke linjene tilbake i tid. For drøyt 70 år siden var det mange som kom hjem til Finnmark etter evakuering og traumatiske opplevelser, etter krigsår som skapte varige spor og sår. Det er svært viktig at nye generasjoner blir kjent med dette og dermed også forstår at det finnes en skuffelse over at anerkjennelsen for mange helter har vært fraværende.

Mange i Finnmark ble tvangsevakuert og møtt med stor omsorg under sine opphold et annet sted i landet. Å skape et «hjem» på et vilt fremmed sted er ingen selvfølge i dagens globale orden, der flyktningstrømmene fra krigsområdene tiltar. Finnmark er selvfølgelig ikke avskjermet fra denne verden og kanskje historien fra 2. verdenskrig gjør at vi bør ha bedre forutsetninger for å forstå verdien av hjertevarme i slike settinger. Vi håper det.

Kanskje det også er et poeng å kommunisere ut til finnmarkinger som har reist for å jobbe eller ta utdanning, at de er hjertelig velkommen hjem. Ikke bare på grunn av suget etter Finnmark og dertilhørende herligheter, men fordi dette er mulighetenes fylke der kompetanse og kunnskap vil komme til sin rett. Mange piler peker nordover når det gjelder muligheter til innovasjon og nyskaping.

Å bygge vår framtid, basert på egne råvarer, kvaliteter, verdier og forutsetninger, blir den viktigste utfordringen i en global verden med inntrykk fra alle kanter. Ivar Thomassens visekunst står sentralt for denne forestillingen, tekster som også er hjemmekjær og jordnær. Han bygde en felles identitet med sine sanger – og vi synes det er prisverdig at de unge talentene fra Finnmark hedrer vår egen trubadur på denne måten. Vi sier lykke til i kveld og ser fram til nok en idretts- og kulturfest i Alta og Finnmark.