Hvordan kan man synke så lavt at man tror at altaværingenes krav om bedre helsetjenester kun handler om politikk, ikke om pasientene? Jeg har selv opplevd å miste min datter på grunn av det elendige akuttilbudet som møter oss i Alta.

Pasienter fra Alta blir sendt til Hammerfest, som brukes som en mellomstasjon for UNN. Vi føler det er et press på at vi skal innom Hammerfest Sykehus, sånn at vi blir registrert som pasienter her – for økonomien til sykehusets sin skyld. Utfallet i alvorlige saker hvor tid er avgjørende kan være katastrofalt.

Slik var det i vårt tilfelle.

I vårt tilfelle skjedde ikke dødsfallet under transport til sykehus, men i Hammerfest. Det skjedde fordi nødvendig utstyr og kompetanse ikke var der, men på UNN. Vurderingen om å sende oss til Hammerfest først er helt uforståelig for oss. Vi fikk vite fra leger på UNN at omveien via Hammerfest i akkurat vår sak trolig var avgjørende. Legene i Tromsø sa at Leah trolig ville vært i live om de hadde fått henne dit uten omturen.

Det er skammelig at vi ikke setter pasientenes beste først. Både innbyggerne i Alta og i Hammerfest har krav på et godt sykehustilbud. Det har vi ikke i Alta per dags dato. Utbygging av Nærsykehus i Alta bedrer heller ikke akuttilbudet, slik enkelte hevder.

Nå er jeg lut lei av å lese innlegg på innlegg om hvor egoistiske vi er i Alta. Det er klart at vi i Alta krever at det må bli bedre! Det gjør oss ikke egoistiske av den grunn.

Jeg blir derfor kraftig provosert av høytstående politikere og folk som uttaler seg om dette temaet, uten at de i det hele tatt har følt det på kroppen. Hvilke andre steder her til lands finner man en befolkning på 20.000 som må godta å leve med et slikt tilbud?

Hilsen pappaen til avdøde Leah Lund Svendsen

Stian Svendsen