Oppdrettsnæringen har et enormt potensiale i Finnmark og er en avgjørende bærebjelke for mange lokalsamfunn rundt om i fylket. Laksen herfra er et ettertraktet produkt over hele verden, nettopp fordi den er produsert i Finnmark. Men vi i næringen har kanskje ikke vært flinke nok til å vise hvor mye vi bryr oss om fjordene og menneskene her i nord. Jeg håper denne teksten kan være et første steg på veien.

Fra det lille lakseslakteriet vårt på Simanes i Alta sender vi hver dag fisk til alle verdens hjørner. Med bare 55 ansatte eksporterer vi 100 millioner måltider fersk laks til USA, Asia og Europa i løpet av et år. Fisken vi produserer ligger i ferskvarediskene til store supermarkedkjeder verden over og serveres på fine restauranter i blant annet Hollywood og New York. Samtidig er vi en lokal bedrift som skaper jobber og ringvirkninger i hele Finnmark. Likevel vet jeg at oppdrettsnæringen møtes med en del skepsis, ikke minst her i Alta. Jeg vil derfor gjerne fortelle litt om hva vi i Grieg Seafood driver med i Finnmark og hvordan vi arbeider for å gjøre lakseoppdrett i fylket mer bærekraftig.

Grieg Seafood har i overkant av 200 ansatte i Finnmark. Vi operer i fem kommuner og setter vårt preg på lokalsamfunnet i varierende grad. I Alta kjøper vi for eksempel varer og tjenester for mellom 70 og 80 millioner kroner i løpet av et år. Men det er ute i distriktene, der oppdrettsanleggene ligger, vi virkelig gjør en forskjell. For flere av de små kystsamfunnene i nærheten av anleggene er vår virksomhet nærmest et være eller ikke være. Øksfjord er med sine 700 – 800 innbyggere et godt eksempel. Vi handler varene vi trenger til den daglige driften på den lokale butikken og bruker slippen til vedlikehold av båter og fôrflåter. På den andre siden er Grieg Seafood avhengig av lokalsamfunnene. Det er avgjørende for oss at varer og tjenester er tilgjengelig når vi trenger det. Det er dette jeg mener med at vi er en lokal bedrift.

Samtidig vet vi at vi må ta miljøet på alvor hvis vi skal kunne fortsette å vokse i Finnmark. En av grunnene til at vi har så mange anlegg her er at de naturlige forholdene er perfekte. Hvis vi ikke tar vare på miljøet rundt merdene ødelegger vi for oss selv. Derfor må videre vekst være bærekraftig.

De største utfordringene havbruksnæringen har i dag er lus og rømming. Grieg Seafood har nylig bestemt at vi skal bevege oss bort fra kjemikalier og heller bruke naturlige, mekaniske avlusningsmetoder. Dette er et kostbart grep som blant annet innebærer at vi har chartret et helt fartøy for flere år, men vi gjør det fordi vi ønsker å drive havbruk i pakt med naturen. Vi er også stolte av de grønne konsesjonene vi har satt i drift. Disse anleggene har blant annet ekstra sterke nøter for å redusere rømmingsrisikoen og en lavere lusegrense. Her bruker vi også lusespisende fisk til avlusning. Vi planlegger å etablere flere slike konsesjoner i fremtiden.

Havbruk har et enormt potensiale i Finnmark. Farvannet er så godt egnet til oppdrett av førsteklasses laks at vi til og med kan vokse innenfor de konsesjonene vi allerede har. Skal den videre veksten være bærekraftig må vi til gjengjeld ha god kontroll på lus og rømming. For å nå vårt mål om null rømminger er det viktig med godt samarbeid. Sammen med de øvrige oppdretterne i Vest-Finnmark og villaksforvalterne har vi for fjerde året kartlagt situasjonen i Alta- og Repparfjordelva. I 2016 har fiskerne levert hele 2000 skjellprøver som forteller om hvor mange laks som er oppdrett. Vi gleder oss over liten innblanding av oppdrettslaks i disse prøvene.

Vi har altså en plan for Finnmark der lokal verdiskaping og miljøhensyn går hånd i hånd. For å være en lokal aktør som skaper positive ringvirkninger i fylket er vi avhengig av å ta vare på naturforholdene som gjør denne kysten så godt egnet til oppdrett. Det er nettopp fordi laksen er produsert her i Finnmark at den er ettertraktet fra New York til Tokyo.

I oppdrettsnæringen og i Grieg Seafood har vi kanskje ikke vært flinke nok til å vise at vi er takknemlige for at vi får bruke fjordene til å produsere førsteklasses laks. Vi lever både av og for denne vakre naturen. Jeg håper dette kan være et første steg til å bygge litt mer tillit.

Stine Torheim, slakterisjef

Grieg Seafood