Fredag legger Bent Høie ned grunnsteinen for Alta nærsykehus. Dette er en stor dag for Alta som får styrket helsetlbudet betydelig for sin store befolkning på over 20.100 innbyggere og som stadig vokser. Jeg synes vi som bor på kysten i Finnmark bør gratulere Alta. Dette er fortjent og sammen med spesialistene fra Finnmarkssykehuset og spesielt Hammefest sykehus blir denne hels-enheten meget bra etter mitt syn.

Så vil jeg minne om at 22.275 innbyggere fra kystkommunene i Finnmark som er uten sykehustjenester nå venter spent på svaret fra Helse Nord om vår fremtidige ambulanseflytjeneste som er en livsnerve for akuttberedskapen hos oss. Alle har etter høstens grundige diskusjoner en klar forventning om at vi skal få beholde tre ambulansefly i Finnmark. Kanskje får vi en bekreftelse fra Helse-Nord og Bent Høie når de nå kommer til Alta og Finnmark denne fredagen før vinterstormene setter inn?

Det er grunn til å minne om at tiden det tar for å komme til våre lokalsykehus er livsviktig for et best mulig resultat ved akutte hendelser.

Heller ikke Alta får tilgang til akutt-kirurgisk beredskap ved ulykker og fødselskomplikasjoner, selv om nærsykehuset bygges. Det er grunn til å minne om at pasienten fra våre to steder med langbaneflyplass, Alta og Lakselv, vil få minst 50 minutters forsinkelse til lokalsykehuset hvis man satser på å benytte jetfly fra Tromsø. Flytiden med våre Beech turboprop til Hammerfest fra Alta og Lakselv er ca. 15 minutter og fra Hammerfest flyplass er det bare 5 minutter til sykehuset. Et jetfly må fly til Kirkenes eller Tromsø og det blir en betydelig forsinkelse før disse akuttpasientene når frem til sykehuset.

I tillegg vil Hammerfest sykehus bli faglig svekket hvis Altas akuttpasienter skal flys til Tromsø eller Kirkenes. Dette vil også gå utover pasientene fra kysten. La oss beholde dagens ambulanseflyberedskap med tre fly i Finnmark !

Jan Eggesvik

Kommuneoverlege Lebesby og Gamvik