Det har de siste dagene være oppslag i media om tilbudet ved Hammerfest sykehus. For oss er det viktig å presisere at vi ønsker et godt samarbeid med fagfolk og ansatte. Dette forsøker vi å sikre gjennom god medvirkning i prosessen. Når flere uttrykker bekymring angående det fremtidige sykehuset i Hammerfest, ønsker vi å ta tak i dette. Det er viktig for oss at fagfolk blir hørt.

Målet i den fasen vi er i nå, idéfasen, er å identifisere mulige, prinsipielle løsninger basert på befolkningens behov for spesialisthelsetjenester. Her er det slik at man programmerer et areal basert på beregnet framtidig befolkningsstørrelse og det samlede sykdomsbildet i Vest-Finnmark. I vårt tilfelle 27500 kvm for Hammerfest sykehus. Dette er matematisk beregnet og det ligger svært få vurderinger inne i dette. Hovedpoenget er å få opp overordnet areal og om dette prinsipielt kan løses innenfor de rammer man har, herunder tomt, tid, økonomi osv. Den endelige Idèfaserapporten vil foreligge i januar 2017.

I neste fase, konseptfasen, som starter i begynnelsen av 2017 skal vi foredle de prinsipielle løsningene- konseptene-  fra idèfasen. Det vil da bli omfattende brukermedvirkning fra alle fagområder og kvalitetssikring knyttet til de resultatene som kom ut fra beregningsmodellen i Idefasen. Her skal alle menneskelige, faglige, økonomiske og andre forhold veies og vurderes opp mot det beregnede arealbehovet. All erfaring sier at det vil bli endringer på både areal og antall rom i denne fasen. Noe vil justeres opp og noe vil justeres ned. Her kommer konkrete vurderinger med åpningstid, tilgang på personell, logistikk, både internt og eksternt, pasientflyt osv. til vurdering. Alt dette påvirker behovet for areal.

Tilbudet skal være like godt som i dag

Det er innholdet i sykehusene og tilbudet til befolkningen i Finnmark som er styrende for hvor mange senger og hvor mange kvadratmeter sykehusene skal være. Dette må også sees i sammenheng med tilbudet i Kirkenes, Alta og i Samisk Helsepark. Mandatet vårt er tydelig: Vi skal planlegge med minimum samme tilbud som i dag.

Effektiv utnyttelse av areal

Når vi planlegger et nytt sykehus, vet vi at vi kan få langt mer effektiv bruk av arealene. I et nytt sykehus kan man bruke hver kvadratmeter effektivt. Beregning viser at befolkningen i Vest-Finnmark vil øke frem til 2030. Det er derfor vi på det nåværende tidspunkt sier at Hammerfest sykehus har et arealbehov på 4500 kvadratmeter mer enn dagens bygningsmasse. Men for oss er ikke antall kvadratmeter det viktige, det viktige er at vi planlegger et sykehus med et godt tilbud for pasientene.

Lill-Gunn Kivijervi

Prosjektsjef Finnmarkssykehuset