Vi stiller oss undrende til den endring som nå skal skje i NRK Finnmark. For vel to år siden vedtok NRKs styre i forbindelse med flyttingen av reaksjonen fra Vadsø til Alta blant annet at: «Det er derfor viktig for NRK å ha et sterkt nummer 2-kontor i Vadsø.»

For oss virker det som om NRKs styrevedtak om organisering er satt til side og overlatt til den lokale redaktør å avgjøre at kontoret i Vadsø skal ytterligere nedbemannes.

Distriktsredaktøren i NRK Finnmark, Morten Ruud, ønsker å flytte journalistressurser fra Vadsø og Øst-Finnmark til Alta og Hammerfest. Saken henger ikke sammen med den argumentasjonen NRKs styre brukte da de for vel to år siden besluttet å legge ned hovedredaksjonen til NRK Finnmark som hadde vært i Vadsø, og flytte den til Alta.

Blant annet ble det nevnt argumenter som:

«Finnmark står overfor en utvikling som har nasjonal og internasjonal journalistisk interesse, spesielt innenfor feltene energi, forsvar, klima og miljø. I tillegg blir det nevnt av fylkeskommunen og statsadministrasjonen er lokalisert til Vadsø med sine regionale oppgaver som NRK må dekke.»

Disse argumenter synes ikke å være gjeldende lengere ettersom NRK Finnmarks redaktør nå ønsker å likestille Hammerfest, Kirkenes og Vadsø. Samtidig argumenteres det med at det ønskes en «sterkt deskfunksjon» og «et sterkt hovedkontor i Alta». Dette forundrer regionrådet og etterlyser hva NRKs styre mener med dette – sett opp mot den forrige flytting og reduksjon av redaksjonen i Vadsø.

ØFR vil advare mot å bygge ned kontoret i Vadsø, slik lokalredaktør Ruud ønsker. Å fjerne ressurser som har ansvar for dekning av fylkeskommunen, fylkesmannen og andre regionale funksjoner som er tillagt fylkeshovestaden, samt de ni østligste kommunene i fylket, vil åpenbart svekke den NRK Finnmarks redaksjonelle dekning av områder. I en tid med stadig mer fokus mot Øst-Finnmark både lokalt, regionalt og globalt, burde NRK styrke dekningen av dette store geografiske, geopolitiske og næringsmessig spennende område – ikke svekke det.

Robert Jensen, leder

Øst-Finnmark regionråd

Ordfører i Vardø