Avstand Alta-Hammerfest er 48 n.mil, dvs. 88,9 km – på landeveien 138 km. Reisetiden med hurtigbåten i dag er 1,5 time, med buss 2,5 timer.   Hurtigbåten som benyttes i dag gjør 32 n.mil i timen. Det finnes i dag ruter som har hurtigbåter som gjør 40 n.mil i timen.  En slik båt vil redusere reisetiden til 1 time og 12 minutter mellom de to byene.  Sjøreisen går i lukket farvann, så den er minimalt påvirket av uvær.  Det betyr tilnærmet 100 prosent regularitet.

Sykehuset

Pasienter fra Alta som benytter hurtigbåten reduserer reisetiden med to timer i forhold til buss og en time og 20 minutter i forhold til bilbruk.  Båten har toaletter og drikkeautomater, som betyr svært mye for syke mennesker.  Det er merkelig at Hammerfest-politikerne motarbeider hurtigbåtruten, all den tid de er vertskap for sykehuset. At de ønsker en sårbar gruppe lengere reisetid er direkte umoralsk.

Stamflyplassen

For flypassasjerer er dette den korteste og mest komfortable reise mellom byene. For næringslivet, og især for petroleumsindustrien, betyr dette mye.  Det bør politikerne i Hammerfest spesielt notere seg.  I Alta ligger som kjent hurtigbåtterminalen like ved flyplassen.  For hammerfestingene betyr en slik rute at bilen kan stå hjemme og reisekostnadene reduseres betydelig når de skal reise til og fra Gardermoen.

Ny kortbaneflyplass

Behovet for investeringer i flere milliarder kroner i ny flyplass vil ikke være til stede dersom det satses på hurtigbåtrute mellom Hammerfest-stamflyplassen.  Med en reisetid på en time og 12 minutter vil befolkningen i byen ha kortere reisetid til stamflyplass en mange hundretusen mennesker i for eksempel østlandsområdet.

Felles bo- og arbeidsmarked

Med en reisetid som nærmere seg en time mellom byene, åpner dette opp for et felles bo- og arbeidsmarked.

Sjø- eller landevei

Landeveien er begrenset av fartsgrenser, mens sjøveien ikke har slike begrensninger.  Det betyr at reisetiden mellom Alta og Hammerfest med bil/buss vil være begrenset til to timer og ti minutter.  Utviklingen på sjøen går mot hurtigere båter.  I dag har vi båter som kan gjøre reisen mellom de to byene på en time.

Kommunikasjon

Best mulig kommunikasjon er viktig for alle områder i landet. Det er derfor merkelig at politikerne i Hammerfest kjemper mot VargesundXpressen.  For næringslivet er god kommunikasjon meget viktig, da tid er penger for dem, her under reisekostnader. Dette gjelder også for det lokale næringslivet i Alta og Hammerfest.  Det er derfor viktig at reisetiden fra stamflyplass er kortest mulig og ukomplisert.  Hurtigbåt tilbudet er «flytoget» mellom byene.

Vær og regularitet

Vei strekningen mellom Alta og Hammerfest er i vintermånene til tider stengt eller kolonnekjørt.  Også flyplassene i de to byene kan være stengt. VargsundXpressen er ikke væravhengig, da den går i lukket farvann, utstyrt med ultramoderne navigasjonsutstyr, som «ser» i tetteste snøgov. En betryggelse for begge byer.

Stor passasjerkapasitet

Riggselskaper har hyppige mannskapsskifter og behov for stor passasjerkapasitet når de skal til og fra stamflyplass. Dette har behovet har også selskaper som er involvert i store prosjekter.  VargesundXpressen har en slik kapasitet.

Konklusjon

VargesundXpressen er et framtidsrettet kommunikasjonstilbud som allerede i dag reduserer reisetiden med 1 time i forhold til buss og 40 minutter til biltransport.  I dag bruker båten 1,5 timer mellom Alta og Hammerfest. - I framtiden kan tiden reduseres til ca. 1 time.  Det finnes i dag hurtigbåter kan gjøre reisen på ca.1 time.

Otto M. Sjursen