Angående Årøya og valgte løsning for kommunikasjoner.

Langsiktighet og helhetlige, varige løsninger er viktig, så det er forståelig at planleggingprosesser tar lang tid.

Det må imidlertid være helt klart at valgene som er gjort, og er iferd med å bli iverksatt for Årøya, er meget kritikkverdig. Det setter Årøya vesentlig tilbake i hverdagen rent praktisk, samtidig som arbeidet kan være usedvanlig risikofylt byggemessig.

Hele området på østsiden trenger langsiktighet og trygghet. Vinterstid er det rasfarlige perioder i et slikt samband. Av sikkerhetsgrunner er det nødvendig med rassikring av en helårsvei og at dette vil bli vesentlig prioritert. Rasfaren hemmer næringsutvikling og bolyssten i et ressursrikt område, som idag produserer verdier for henimot to milliarder, uten å få nevneverdig tilbakeført i form av infrastruktur, tilrettelegging for bolyst – og styrkede muligheter for næringslivet.

Til og med legekontorer og renhold på skoler i distriktet forsøkes nedgradert til det uforsvarlige, med henvisning til HMS. Storsamfunnets adferd suger til seg det meste, for å bruke dette i sentrale deler av kommunen.

Kanskje man må rette blikket raskest mulig mot Kvalsund og Hammerfest, med bønn om bistand for strukturert lønnsom utvikling og vekstmuligheter, i form av styrket infrastruktur. Kvalfjord må ha bygdevei og fergeleie, slik at det nærmest klargjorte fiskebruket kan tilfredsstille dagens fordringer og restartes.

Stedet har fylkets beste havn, helt naturlig med tilgang til fiske i ressurike farvann året rundt. Storekorsnes har en falleferdig molo som ikke prioriteres reparert av noen, etter gjentatte krav de siste 20 årene. Selv ikke de det i høyeste grad vedkommer, pga kostnadsbilde og nye reparasjons- og byggekrav til molo sikring og bygging, tar tak i saken.

Fastlandsdelen på østsiden av Altafjorden er totalt avhengig av enkleste form for kystveiløsning. De syv kilometrene er planlagt og stukket, og må fullføres slik at gjennomkjøring kan finne sted så raskt som mulig. Området har meget stort potensial innenfor fiske, oppdrett, reiseliv og bergverk, nå spesielt når bergverksdrift (Nussir) er aktuelt.

Ytre østre delen av gamle Talvik kommune kan ikke fortsette å godta Sentral-Alta sin stemoderlige og vedvarende passive adferd overfor en meget ressursrike fjord og kystområde. Oppfordrer til fokus og kamp for utbytterik og raskt voksende utvikling i beskrevne område, gjeldende Stjernøy, Skillefjord, Kvalsund, med spesielt ønsket bistand også fra Kvalsund og Hammerfest.

Otto G. Andersen

Arbeiderpartiet