Hvorfor har ikke politikere fra Høyre satt seg nok inn i denne saken, slik at de kan delta i debatten om ambulanseflyene? Det eneste synspunktet de står for er følgende: – Hva om en pasient som skal til Rikshospitalet fra Kirkenes, er ikke dette viktig å få til raskt"?

Dette gjelder sykehusinnlagte pasienter, der transporten uansett vil bli rask. Et Beech-fly bruker bare 10-15 minutter lenger flytid til Tromsø enn jetflyet.  Og hvis det haster, kan det skaffes jetfly til Tromsø mens denne transporten går.

Hvis ett av tre fly lokalisert i Finnmark fjernes, vil sannsynligheten for at Kirkenes-flyet vil være ute av fylket på oppdrag øke. Jetflyet vil bruke ca. 1 og en 1/2 time til Kirkenes, før kursen kan settes mot Oslo. Med Beech-fly tilgjengelig vil transporten gå raskere i en kombinasjon med omlasting i Tromsø.

Den feilslutningen som mange gjør, er at de ser bort fra den store fordelen det er å ha ambulansely raskt tilgjengelig lokalt i Finnmark og derved spare tid på at et fly fra Tromsø må fly tur/retur. Statistikk viser at jetfly (som vi har hatt tidligere i luftambulansetjenesten) oppholder seg i nærheten av langbanene i hele Norge. Meget sjelden finnes jetflyet svirrende i luften over Finnmark og ingenting å spare for oss på Vorlands "flåtemodell"

Et nasjonalt behov for jetfly i tjenesten er sikkert bra, men når ressursene for dette skal hentes fra Finnmarks akuttberedskap er dette helt feil. Eller hva mener Finnmark høyre ?

Jan Eggesvik