Kommunelege Jan Eggesvik, med mer enn 30 års erfaring som distriktslege og fastlege i fylket – 18 av disse som medisinsk ansvarlig for ambulanseflybasen i Alta – har med sine faktabaserte innlegg de siste ukene til fulle dokumentert at dette blir en fullstendig meningsløs påstand – hvis man da ikke mener at landet stopper ved fylkesgrensa til Finnmark. At man styrker beredskapen på Svalbard er selvsagt aldeles utmerket, og noe som absolutt ingen har noe imot, men at dette skal måtte finansieres gjennom en svekkelse av beredskapen i Finnmark er selvfølgelig totalt uakseptabelt.

Kritikken mot Vorland og Helse Nord bør imidlertid ikke ta oppmerksomheten bort fra det faktum at dette selvfølgelig er «god» høyrepolitikk i praksis; helseminister Bent Høies «god-dag-mann-økseskaft-svar» på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Kåre Simensen bekrefter jo på en utmerket måte at dette har full støtte fra regjeringen. Dette er en villet politikk. Og ekstra trist – om enn ikke særlig overraskende – blir det å høre «vår egen» stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen sitte i debatt på NRK og forsvare kuttet. Det kunne vært interessant å høre Finnmark Høyres reaksjon på dette, men derfra er det som vanlig stort sett taust.

Noe nytt er dessverre ikke dette. Jeg har ved et par anledninger tidligere stilt spørsmål om vi ikke snart har fått nok av Høyre-/FrP-regjeringens sentraliserings- og privatiseringspolitikk. Forsvaret i nord er nærmest utradert. Den såkalte nærpolitireformen, som etter sigende skulle styrke tilstedeværelsen og beredskapen i distriktene, er stikk i strid med alt selvskrytet fra justisminister Anundsen i ferd med å bli en fjernpolitireform. Fellesskapets fiskeressurser som skulle sikre sysselsetting og bosetting i småsamfunnene langs kysten forsvinner sørover gjennom en uthuling av trålernes leveringsforpliktelser – og det med ivrig bistand fra den samme Bakke-Jensen.

Fiskerikontorene, og nå også skattekontorene – eksemplene er mange. Virksomheter og arbeidsplasser i distriktene legges ned eller forsvinner ut av fylket. Småstedene utarmes og avfolkes i stadig økende tempo av en regjering med en nærmest religiøs tro på at bare det er stort nok og langt nok unna blir alt så mye bedre og mer effektivt. Omstilling, kaller man det. Fremskritt. At dette ikke stemmer vet vi jo; det er bare å se hva som skjer med enkelte av våre folkevalgte når avstanden til hjemfylket blir for stor…

Som en kuriositet kan nevnes at i fjor sommer, etter knappe to år i regjeringskontorene, hadde finansminister Siv Jensen rukket å gi bort vel 12 milliarder kroner i skattelettelser – omtrent halvparten av dette til landets fem prosent rikeste – mens «folk flest» stort sett er blitt tilgodesett med noen få hundrelapper. Nå, under ett år senere, er gavepakken visstnok øket til ca. 18,5 milliarder, og for noen dager siden kunne vi lese at det nye skatteforliket som nå er vedtatt vil gi hver av de 1.400 rikeste i Norge – de med over 100 millioner i formue – en gjennomsnittlig skattelette på 326.000 kroner. Men luftambulansen i Finnmark har de altså ikke råd til å opprettholde.

Med dette siste utspillet fra Helse Nord bør vel spørsmålet bli om vi rett og slett har helse til å tåle mer av regjeringens politikk? Høyre og Fremskrittspartiet er nå i ferd med å bli en trussel for folk flest i Finnmark.

Om et drøyt år er det stortingsvalg – la oss håpe at vi da kan hente Bakke-Jensen og de andre på Høyre-/FrP-laget hjem igjen, slik at de kan bruke sine evner til å jobbe for, og ikke mot sitt eget hjemfylke og befolkningen her.

Magnar Leinan