Det er med stor forundring jeg leser innlegg av høyres Marianne Haukland i Altaposten.

Haukland påstår at Finnmark fylkeskommune fraskriver seg ansvar for elevbolig situasjonen for borteboende elever i Finnmark.

Haukland viser til at fylkeskommunen har en desentralisert skolestruktur i Finnmark, men har ikke fått med seg hva egentlig innebærer. Fylkeskommunen har åtte videregående skoler og tilbyr i tillegg LOSA for førsteårselever i en rekke av de mindre kommunen som ikke har egen videregående skole. I tillegg har vi videregående skoletilbud, som staten driver, i Karasjok og Kautokeino. Denne skolestruktur er valgt nettopp for å imøtekomme avstandsulempene og at færrest mulig av våre elever skal slippe å reise hjemmefra for å gå på skole. Altså helt motsatt av Hauklands beskrivelse.

Likevel har vi mange elever som bor hjemmefra mens de gjennomfører videregående utdanning. De fleste fordi de ikke har et skoletilbud der de bor eller at skolen der de bor ikke har det linjetilbudet eleven ønsker seg. Haukland fremstiller saken som om fylkeskommunen ikke tar ansvar for bosituasjonen for disse elevene. Det er ikke riktig!

Fylkeskommunen drifter i dag elevhybler i Alta, Hammerfest, Kirkenes, Vardø, Vadsø og Tana. I tillegg yter vi et tilskudd på kr. 1,9 mill. til Porsanger kommune for drift av utleiebygg til skoleelever i Lakselv.  Så er vi selvfølgelig klar over at disse botilbudene ikke er tilstrekkelig.  For å bøte på denne situasjonen har vi en vertsfamilieordning hvor elevene bor i private husholdninger. For inneværende år har vi 86 slike avtaler og fylkeskommunen yter et tilskudd på kr. 20 000,- pr. år for hver slik plass.

Finnmark fylkeskommune tar ansvar for bosituasjonen for elevene, innenfor de økonomiske rammer som er budsjettert til dette feltet. Dette ansvaret innebærer også at vi tar tak i utfordringen – vi sover ikke i timen! Vi har derfor bedt administrasjonen forberede en sak som skal gi oss en helhetlig oversikt, samt forslag til løsninger som imøtekommer en ytterligere forbedring av losjibehovet for elever i den videregående skolen i Finnmark  - nå og for framtiden. Denne saken skal legges fram for politisk behandling i løpet av høsten 2016 – og ser fram til et samarbeid om dette.

Ragnhild Vassvik (Ap)

Fylkesvaraordfører