Oppdretterne i Altafjorden fortsetter sitt «spill» med Alta kommune. Kommunen har brukt enormt med penger på å tilrettelegge for oppdretterne i Kåfjord, men det ble ikke bra nok. Det er utredet mange alternativer og nå er man i gang med et svært industriområde tilpasset et lakseslakteri på Langnes, som ligger langt inne i Altafjorden.  Nå har oppdretterne stilt som et «ufravikelig» krav om at det skal være ventemerder og at slakteriet skal kunne slakte «klinisk syk» oppdrettslaks. Hva skal Alta kommune nå gjøre som har brukt svært mye penger for å tilrettelegge for oppdretterne?

I dag er grensa som er satt for å gi vår verdens berømte laksestamme en særlig beskyttelse, allerede plassert svært langt inne i fjorden. Nå skal man flytte den mye lengere inn på vestsiden av fjorden, slik at Langnes er utenfor. Til gjengjeld skal villaksen få en del mer sjø inne i Kviby å boltre seg på. Ettersom villaksen nå får en del mere kvadratmeter sjø i Kviby, så sier administrasjonen at da kan oppdretterne få lov til å ta inn tusenvis av tonn syk laks langt inn i Altafjorden, med den risikoen dette innebærer. Administrasjonen skriver i sitt saksfremlegg til formannskapsmøte 13.04.16 at dette er en «vinn-vinn situasjon både for villaks og næringsutvikling».

I dag har Grieg sitt slakteri på Simanes ikke lov å slakte syk oppdrettslaks, fordi det ligger innenfor grensa for Nasjonal Laksefjord. Når Formannskapet nå ønsker å endre denne grensa er det kun fordi det planlagte slakteriet skal kunne slakte «klinisk syk» oppdrettslaks.

Formannskapets vedtak er som følger: « Formannskapet ber administrasjonen utrede muligheten for justering av grensen for nasjonal laksefjord slik at planlagt lakseslakteri ved Langnes blir liggende utenfor grensen, samtidig som arealet på nasjonal laksefjord utvides og vernet for villaksen styrkes». Det er vanskelig å forstå hvordan man skal kunne ta inn tusenvis av tonn med syk laks og oppbevare dem i vente merder langt inne i Altafjorden, samtidig som vernet for villaksen styrkes. I formannskapet var det kun Venstre ved Trine Noodt som gikk imot denne innstillingen.

Nå er det kun noen måneder siden vi var med og arrangerte en nasjonal laksekonferanse i Alta. Her var det forskere, nasjonale politikere samt mange lokale politikere og folk som jobber i kommune administrasjonen. Det var svært gledelig at de som bestemmer lokalt tok seg tid til å delta. På konferansen viste professor Trygve Poppe til en miljøkatastrofe fra Russland hvor det døde svært mye laks i elvene. Det var lenge uklart hvorfor dette skjedde, men det ble senere avklart at det hadde vært sykdom i oppdrettsmerdene i fjorden. Når villaksen passerte merdene ble de smittet, og tok med seg smitten opp i elvene. Smitte fra syk oppdrettslaks til villaks har vi sluppet unna så langt i Alta. Men det spørs hvor lenge dette varer når politikerne nå ønsker å oppbevare syk oppdrettslaks i ventemerder langt inne i fjorden.

På Frøya i Sør-Trønderlag er det nå en pågående smitte/sykdomssituasjon, som vi mener er svært beskrivende for situasjonen vi frykter vil komme i Altafjorden. Mattilsynet har nå «båndlagt» et stort område i Frøya kommune med til sammen ca 40 tusen tonn oppdrettslaks i merdene. ILA er en svært smittsom laksesykdom, som kan være svært dødelig for laksen. Den syke oppdrettslaksen må derfor slaktes snarest mulig. På Frøya blir det nå opprettet et kontrollområdet som vil ha en utstrekning på 10-20 km fra lokalitetene, og det vil bli restriksjoner på båttrafikk til og fra anleggene. Den sannsynlige årsaken til sykdomsutbruddet er virusinfisert blodvann (prosessvann) som ved et uhell ble sluppet ut ved slakting av ILA-smittet laks. Uhellet skjedde i juli i fjor og utbruddet kommer nå 9 måneder senere.  Dette slakteriet ligger på «yttersiden» og har store havområder rundt seg, og smitten er nå på anlegg som ligger ca 7 km unna slakteriet. Hva hvis det nå etableres et slakteri på Langnes langt inne i Altafjorden, som skal slakte syk fisk? Hva hvis det da skjer et uhell enten mekanisk eller menneskelig svikt som gjør at blodvann eller annet virusinfisert vann renner ut i Altafjorden? Eller hvis det rømmer syk laks?

Da må Mattilsynet kanskje båndlegge halve Altafjorden. Uhellet på slakteriet på Frøya skjedde i juli i fjor og 9 måneder etter så skjer utbruddet. Det vil si at smitten føres langt avgårde og den holder seg aktiv i nesten 1 år. ILA er en laksesykdom som smitter annen laks, og kan være svært dødelig for laksen. Hvis deler av Altafjorden er infisert av ILA-virus er risikoen svært stor for at villaksen på vei opp i elva blir smittet og tar med seg en svært dødelig sykdom opp i elva. I merdene kan man slakte ut denne laksen, men hvilke tiltak kan man gjøre i elva? ILA-situasjonen på Frøya viser hvilken potensiell miljøbombe det kan være å etablere et slakteri som kan slakte syk oppdrettslaks langt inne i Altafjorden.

Har Alta kommune nå brukt så mye penger på å tilrettelegge for oppdrettsindustrien at politikerne og administrasjonen i Alta Kommune er villig til å ofre den unike Altalaksen, alle de flotte opplevelsene rundt elva og mye av identiteten/stoltheten til altaværingene for å få tilfredstilt oppdretterne?

Hans Kristian Kjeldsberg, styreleder

Tor-Erland Nilsen, daglig leder

Alta Laksefiskeri Interessentskap