Altas innbyggere skal sikres et forsvarlig akuttilbud også når det gjelder beredskap for ambulansefly. Etter flere oppslag i media de siste dagene ønsker vi fra politisk ledelse å presisere at dette er noe vi har full fokus på og jobber intenst med. Dette for å sikre tjenester Finnmarks mest befolkede område kan akseptere. Politisk ledelse følger denne saken tett for å få sikre en best mulig tjeneste for Alta og omegn, noe annet er uakseptabelt.

Saken er lagt frem på en måte som kan leses som at vi nå nylig har «mistet» et fly. Det er ukjent hvem som er kilden til dette. Noen ønsker å bruke media på en måte som skaper bekymring blant innbyggerne, samt å tillegge oss en passiv rolle i saken. Dette er noe vi ikke kan la stå ubesvart.

At døgnberedskapen på et ambulansefly er kuttet ned på er fra 2009. I 2009 kom det nye EU arbeidstidsbestemmelser som bidro til at ett av to fly som var stasjonert i Alta ble tatt ut av døgnberedskap. Dette flyet brukes kun i dagberedskap, det vil si halve døgnet. Dette ble gjort uten noen form for høring.

I 2016 er det atter en gang snakk om å kutte et fly i Alta. Vi kan ikke akseptere at tilbudet i Alta og Finnmark bygges ned. Vi har i den forbindelse gitt høringsuttalelse på at det er behov for to fly i beredskap ved basen i Alta, noe annet vil være uaktuelt. Fylkeskommunen har gitt et tilsvarende svar på høringen til Luftambulansetjenesten ANS.

Dette er ikke bare en sak som gjelder Alta kommune, men også hele Finnmark. De flyene vi har disponibelt brukes i hele fylket. I høringen kommer det frem at det er ønskelig med et Jet-fly stasjonert i Tromsø. Dette flyet vil ikke kunne lande på alle flyplassene i Finnmark. Det betyr at beredskapen også for andre kommuner går ned. Det ble derfor gjort en jobb i regionrådet denne uken hvor alle kommunene var med å støtte en uttalelse for å sikre og utvide ambulanseflytilbudet.

At vi opptrer passivt er noe vi ikke kjenner oss igjen i. Den forrige politiske ledelsen burde visst om dette da de satt i posisjon og satt fokus på dette allerede da.

Altas befolkning skal være trygge på at vi har et godt akuttilbud i Alta. Dette inkluderer ambulansefly, ambulansebil og de ansatte på legevakten. En reduksjon i dagens tilbud er uakseptabel, jobben for et godt og styrket akuttilbudet til Alta innbyggere står høyt på agendaen til politisk ledelse.

Kristin Jensen, leder hovedutvalget for helse og sosial, Alta kommune