Flere samiske barnehageplasserFlere samiske barnehageplasser i Alta er kun et spørsmål om vilje.

Alta kommune har hatt alle muligheter til å opprette flere samiske barnehageplasser i Alta. Dessverre har Arbeiderpartiet i Alta bevisst valgt å prioritere bort samiske barnehageplasser. I statsbudsjettet for 2016 har Alta kommune fått tre millioner kroner for å opprette flere barnehageplasser. Men det er faktisk ikke brukt en eneste krone på å opprette flere barnehageplasser i 2016 i Alta, selv om staten har gitt penger til akkurat dette formålet. Stortingsrepresentant Helga Pedersen fra AP skyter derfor på feil blink når hun prøver å gi regjeringen skylden for at det ikke blir opprettet samiske barnehageplasser. Riktig adressat for manglende oppretting av samiske barnehageplasser er Arbeiderpartiet i Alta.

Venstre har to ganger i 2015 foreslått å utvide den samiske barnehagen med en avdeling til. Begge ganger har vi blitt nedstemt av flertallet med Arbeiderpartiet i spissen. Helga Pedersen mener det må mer penger til kommunene og at de må øremerkes samiske barnehageplasser. En overføring på 3 millioner kroner i statsbudsjettet for 2016 for å opprette flere barnehageplasser i Alta burde være mer enn tilstrekkelig for å lykkes med å etablere flere plasser til de samiske barna. Det er kommunene som har ansvaret for å tilby barnehageplass. Det politiske håndverket er å få politiske målsettinger og valgprogram til å stemme med kommunebudsjettet. Det er her en viser vilje til handling.

Er samisk viktig for politikerne i Alta ? Det er det vanskelig å si noe om når mange partier gikk til valg i 2015 med kun et par setninger om samiske forhold, og uten å fortelle velgerne om samiske barnehageplasser var en viktig sak for partiet.

Alttá Siida mánáigárdi har tilbudt Alta kommune å opprette en ny samisk avdeling ved barnehagen. De har lokalene klare. De har den nødvendige kompetansen klar. Det vil være en kostnad på 1,7 millioner kroner pr år på å opprette en ny samisk barnehageavdeling. Det eneste som mangler er at Alta kommune sier ja takk.

Pengene er der. Det som har manglet er politisk vilje til handling. Nå håper jeg politisk ledelse tar på alvor viktigheten av samiske barnehageplasser, og finner en snarlig løsning slik at foreldre som ønsker sine barn i en samisk barnehage blir gitt denne muligheten.

Trine Noodt

Gruppeleder Alta Venstre