Åpent brev til Finnmakssykehuset:

I styresak 127/2012 slår Helse Nord fast at de ikke har noe mandat fra sin eier til å utrede sykehusstrukturen i Finnmark. 1. februar 2016 møtte en delegasjon politikere fra Alta helseminister Bent Høie. Han sier han ikke har mottatt noen spørsmål fra helseforetakene angående å utrede sykehusstrukturen. Det betyr at hele arbeidet med spesialisthelse-tjenesten i Vest-Finnmark har vært forhindret å utrede alternativer basert på noe usant. Dette er et tillitsbrudd hverken Helse Nord eller Finnmarkssykehuset bør være bekjent med og som ingen et tjent med. Siden arbeidet med spesialisthelsetjenesten danner grunnlaget for Alta nærsykehus, er forprosjektet styret nå skal ta stilling til gjort på feil premiss, som også vil gjelde de vurderinger som til nå er gjort rundt Nye Hammerfest Sykehus.

Om det er noen trøst, sa helseministeren (1.feb) at hvis han hadde fått henvendelsen, ville han sagt nei til en utredning av sykehusstrukturen. Begrunnelsen ville vært å unngå «støy» og usikkerhet rundt Hammerfest sykehus. Det spørs om ikke noen på Stortinget ville reagert på styringssignaler som «å unngå støy» når alle andre helseforetak får lov å utrede og der en godtar demonstrasjoner og aksjoner som en del av folk ytringsfrihet.

Og selv om helseministeren ville sagt nei til å utrede med begrunnelse i bl.a. uønsket «støy», er det ingen automatikk at Alta kommune ville ment dette var en god grunn. Styret er forhåpentligvis kjent med at Alta kommune har vedtatt å bestiller sin egen utredning av sykehusstrukturen.

Økt nærhet

Det hevdes at en utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark vil koste millioner, mye mer enn hva Alta kommune planlegger å bruke til en utredning. Ja, det er nok riktig. Men, det krever veldig små summer å dokumentere at utredningene bak Alta nærsykehus og Nye Hammerfest sykehus ikke holder vann. Mye data er allerede offentlig tilgjengelig, se 2 vedlegg. Med utgangspunkt i SSB sine befolkningstall, Google Maps, regnskapstall fra Finnmarkssykehuset og Pasientreiser Finnmark er det rimelig lett å se fordeler Finnmarkssykehuset vil ha med å utrede alternativ sykehusstruktur. Å legge sykehus-sentrum til Alta vil bl.a. øke nærhet til et sykehus med 17,99 %, som vil øke i årene fremover pga veksten i Alta. Og som lege Mads Gilbert har påpekt, er nærhet til sykehus en viktig kvalitetsfaktor.

Transportkostnader

Med utganspunkt i overnevnte regnskapstall og hvor folk bor, ser det ut til at dagens sykehusstruktur i Vest-Finnmark påfører helseforetakene ca 80 millioner kroner i årlige merkostnader enn ved å ha et sykehusstruktur med sentrum i Alta. Tall kan alltid diskuteres, så la oss si kun halvparten er reelle innsparingsmuligheter, 40 millioner årlige kroner. Over en periode på 30 år betyr dette 1,2 milliarder, nøkternt vurdert.

Investering i nye bygg

Finnmarkssykehuset har selv vurdert investeringer til 1,5 milliarder i nytt sykehus i Hammerfest vil koste 56,60 millioner årlig. Det knyttes veldig få muligheter til innsparing for Finnmarkssykehuset ved å etablere Alta nærsykehus. Investeringene i Alta og i Hammerfest vil bety store økonomiske merkostnader på toppen av dagens trange økonomi. Dette vil nødvendigvis måtte gå på bekostning av noe, før eller senere.

Rekruttering

Dagens sykehus i Hammerfest har i en årrekke slitt med å rekruttere kompetanse. En rekke kostbare tiltak for å bedre rekrutteringen har vært gjort, bl.a. å ha en av landets dyreste turnusordning. Kompetanse er også en kvalitetsfaktor. Hammerfest sykehus ble i 2015 vurdert som Norges dårligste når det gjelder responstid på å få sendt pasienter med alvorlig hjertesykdom til undersøkelse. Bare 23% av disse pasientene ble behandlet innen 72 timer.

I media har vi flere ganger lest om helsespesialister som ønsker seg til Alta, ikke til Hammerfest. Det blir en påstand, men mye tyder på at det er mindre problemer med å rekruttere kompetanse til Alta enn til Hammerfest.

God inndekning

Ved å investere i en sykehusstruktur med sentrum i Alta, vil helseforetaket gjennom sparte transport- og rekrutteringskostnader kunne dekke investeringer opp mot 2 milliarder. Og så vil det være spennende om flere vil ha Alta sykehus som sitt førstevalg, som vil bety økte inntekter til Finnmarkssykehuset. Kanskje det også vil være råd til å drifte et vintertilpasset ambulansehelikopter? Da kan «den gyllne time» gjelde hele Vest-Finnmark.

Riksrevisjonen

Ifølge SSB vil storparten av fødende i Vest-Finnmark fortsette å være fra Alta. Det er tall vi bør glede oss over og ikke la bli en kilde til «støy». Fødende fra Kautokeino har 4-5 timers reise til Hammerfest. Det vil sannsynligvis aldri komme en faglig utredning som vil peke på Hammerfest som et naturlig senter for fødende i Vest-Finnmark. Likevel legges det nettopp opp til det i planene til Nye Hammerfest sykehusrett, rett og slett fordi noen bare vil ha det sånn. I rapporten «Riksrevisjonens undersøkelser av eiendomsforvaltningen i helseforetakene» (Dokument 3:11, 2010-2011) kommer Riksrevisjonen med sterk kritikk mot en slik praksis:

Undersøkelsen viser at det faktiske valget av utbyggingsalternativ i stor grad skjer før utredningene og analysene av de alternative løsningsforslagene i konseptfasen foreligger. I noen tilfeller foretas valget før idéfasen, hvor løsningsalternativene skal identifiseres. Dessuten blir bredden i alternative løsninger i stor grad innsnevret ved de overordnede føringene som gis fra styret i det regionale helseforetaket eller fra styret i helseforetaket ved inngangen til idéfasen eller konseptfasen. (s.9)

....Dette gir en risiko for at andre reelle alternativer blir valgt bort før analysene blir foretatt, og at de alternative løsningsforslagene en står igjen med til konseptfasen, i stor grad blir varianter over samme løsning. (s.9)

All den tid arbeidet med Finnmarkssykehusets utviklingsplan inkl. Nye Hammerfest sykehus og Alta Nærsykehus faktisk hadde direkte ordre fra styret om ikke å utrede lokalisering av sykehus, bør styrene forsikre seg om at Riksrevisjonen synes det er ihht god eiendomsforvaltning det som har vært gjort før det fattes noen vedtak i disse sakene.

Til slutt oppfordrer jeg styret å støtte Alta kommune i ønsket om å utrede alternativ sykehusstruktur. La oss få fakta på bordet og ta diskusjonen fra der.

Vennlig hilsen

Raymond Londal