Som økonomisjef i Finnmarkssykehuset, er jeg ikke bare opptatt av tall. Jeg er også opptatt av godt omdømme, fordi det kan påvirke vår økonomi. Derfor er det ikke bra at Jarle Mjøen på lederplass i Altaposten 2. oktober skriver at Finnmarkssykehuset ikke har lykkes i å bygge opp et kompetent fagmiljø.

Det er skremmende at Mjøen skriver dette på lederplass, all den tid det ikke er sant. Det som Alf Bjørn først sier til Altaposten, var heller ikke sant for flere tiår siden. Vi hadde et godt fagmiljø sammenlignet med andre da, og vi har et bedre fagmiljø i dag.

Aldri før har vi behandlet så mange pasienter som nå. Det er bra for vår økonomi. Mitt mål er at vi skal ha så god økonomi at vi klarer å bygge Alta Nærsykehus. Det koster. For få år siden hadde Finnmarkssykehuset underskudd årlig i nærheten av 100 millioner kroner. I fjor hadde vi et overskudd på 15 millioner kroner og i år styrer vi mot 25 millioner kroner i overskudd. Det er disse overskuddene som skal finansiere blant annet Alta Nærsykehus.

Hvor får vi pengene fra? Den statlige finansieringen er ganske rettferdig. Vi får lønn som fortjent. Det betyr at vi får inntekter som svarer til hvor mange pasienter vi behandler, såkalt innsatsstyrt finansiering. I tillegg kommer en finansieringsmodell som skal stimulere foretakene til å tilby høyere kvalitet, såkalt kvalitetsbasert finansiering.

Stein Erik Breivikås

Økonomisjef i Finnmarkssykehuset