Etter at fylkesrådmann Øystein Ruud og Alta videregående skole ikke ville være med på finansieringsskissen som fylkestinget tidligere i vår vedtok enstemmig, har fylkesutvalget gitt ordre om det motsatte:

- Her var det ingen tvil. Det var enstemmighet for å bruke fornuft. Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier Claus Jørstad, Frp-representant i fylkesutvalget.

Kunne blitt skrinlagt

I Alta har samarbeidspartnerne i spleiselaget, Alta kommune og Finnmarkshallen, sagt klart fra at fylkeskommunens finansieringsbidrag minimum måtte være på 35 millioner kroner. Totalprisen for en spilleflate for innendørsidretter, styrketreningsrom, garderober og tre teorirom er anslått til 111 millioner kr.

Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen rådet i formannskapet politikerne i Alta å stoppe prosjektet dersom ikke finansieringspakken ble innfridd. Rådmannen mente Alta kommune allerede hadde strukket seg ut over sin egen økonomiske kapasitet.

Låste forhandlinger

Fylkesrådmannen har i forhandlinger med Alta kommune ikke vært i nærhet av å innfri kravet om 35 millioner kroner fra fylkeskommunen. Han bekreftet overfor Altaposten at han hadde 20 millioner kr som et utgangspunkt, og mente det var mer enn nok sammenlignet med det andre kommuner har fått i et samarbeid med fylkeskommunen i lignende prosjekt. I tillegg har Alta videregående skole sagt nei til å inkludere teorirom i leieavtalen, og har framstått som negativ til utbyggingsplanene.

Fylkesutvalget var imidlertid uenig med sin rådmann som i sin innstilling begrenset investeringsbidraget ttil 25 millioner kr. Slik så fylkesrådmannens innstilling ut:

1. Fylkesrådmannen gis fullmakt til å sluttforhandle en intensjons-/samarbeidsavtale vedrørende utbygging og leie av arealer i Finnmarkshallen.

2. Rammen for investeringstilskuddet skal ikke overskride 25 millioner kroner.

3. Finnmark fylkeskommune får en plass i styret til Finnmarkshallen Drift AS.

Plusset på 10 millioner

Finnmark fylkeskommune skal bygge ut Alta videregående skole og vil måtte ut med langt over de 35 millionene om gymsal/hall skal tas inn i den nye skolekroppen. Det var tydeligvis også fylkesutvalgets oppfatning som plusset på 10 millioner kr i fylkesrådmannen innstilling, og ba han fullføre forhandlingene om intensjons- og samarbeidsavtale. Punkt én og tre i innstillingen var enstemmig. Ap, SV, KrF og Sp satte fram forslag om å øke punkt to i innstillingen, det vil investeringsilskuddet fra 25 til 35 millioner kr. Det fikk også enstemmig oppslutning.