Flere til vanlig pålitelige kilder har overfor Altaposten slått fast at anbudene som prosjektledelsen kunne åpne for kort tid tilbake gikk langt over kostnadskalkylene som  er brukt i forprosjektet til Alta Arena.

– Prisen må vesentlig ned dersom prosjektet skal la seg realisere, hevder en av kildene.

Ved godt mot

Bak Alta Arena står et knippe lokalt næringsliv som på vegne av Alta IF og fotballen i Alta søker å få realisert et stadion som  holder internasjonale mål, og som vil være UEFA-godkjent for både landskamper og champions league. Arenaen er i tillegg tenkt nyttet til store konserter og arrangement med stor publikumsappell. Nå kan prosjektet ha møtt veggen i en fase hvor alle piler pekte mot realisering. Styreleder Harald Karlstrøm er på ingen måte klar for å skrinlegge prosjektet.

– Ryktene om prosjektets død er for å si det mildt sterkt overdrevet. Vi som har arbeidet med prosjektet er ved godt mot, og har fortsatt en klar ambisjon om å få det realisert, er Karlstrøms reaksjon.

Har alternativer

Styrelederen ønsker ikke å gå ut med hvilke entreprenører som har regnet på prosjektet. Etter det Altaposten har grunn til å tro er det i alle fall en lokal anbyder og flere riksentreprenører.

Konseptet er gigantisk, og består av  20.000 kvm. forretningsareal og en fotballhall på 11.000 kvm.  Alta IF har fått tilgang på tomt fra Alta kommune på Prestegårdsjordet, og vil være idrettens egenandel i prosjektet. Alta Arena som vil ligge tett opp til rundkjøringen i Alta sentrum har i foreløpige tall som er oppgitt en totalpris på 400 til 450 millioner kr. I summen er fotballhallen til 120 millioner kr inkludert.

– Prosjektet må sies å være rimelig komplisert. Derfor holder vi nå på med å foreta en del avklaringer opp mot entreprenørene som har levert pris. Før vi har disse avklaringene på plass vil det være umulig å si noe fornuftig om en sluttpris. Det jeg kan si er at det finnes både dyre og rimelige alternativ, fastholder Karlstrøm.

Kommersielt prosjekt

Tanken bak prosjektet er at den kommersielle delen av prosjektet skal finansiere en betydelig del av kostnadene med selve fotballhallen som har en prislapp i prosjektet på 120 millioner kr. Ut fra det Altaposten har grunn til å tro har investorene bak  Alta Arena AS ingen forhåpninger om å kunne gjøre forretning. Grunnidéen er å skape grunnlag for en fotballhall og drive utvikling av Alta.

Bak Alta Arena AS står følgende bedrifter: Amfi Drift AS, Elektro AS, Oppheim Holding AS, Bernt Berg, Jan Opgård Invest AS, Sinuhe AS, Roald Johansen Invest AS, Tress Invest Alta AS, K Ek AS.

Toppfotball i 2016

Initiativtakerne bak Alta Arena har en visjon om at Alta Arena offisielt skal kunne åpnes i 2016 med en landskamp eller en annen toppfotballkamp. I forhold til en slik tidsplan er prosjektet allerede på etterskudd, i og med at det var forutsatt at investeringsbeslutningen skulle vært tatt allerede i andre kvartal i år. Det positive er at senteret er fylt opp av potensielle utleiere. En forutsetning for å gjøre om interessen til konkrete kontrakter er at tidsplanen ikke forskyves vesentlig.

– Det er en rekke element som er avhengig av hverandre og som gjør det hele komplisert. Vi opplever stor entusiasme rundt prosjektet og går på utfordringene med krum hals med et klart mål om å få prosjektet realisert. I så måte er ingenting endret, er beskjeden fra styreleder Harald Karlstrøm i Alta Arena.

– En ikke-sak i dag

I Alta kommunes budsjettforslag og økonomiplan er det ikke satt av ei krone til Alta Arena.

Ikke lengre tilbake enn i april i år signaliserte rådmann Bjørn-Atle Hansen at han ønsket å bruke totalt 65 millioner kr på Alta Arena. I dag  er han mer forsiktig.

– Vi har ikke fått noen henvendelse fra Alta Arena om kommunalt bidrag, og inntil det skjer er Alta Arena en ikke-sak for meg og kommunen. Det betyr ikke at min holdning til prosjektet er endret, sier Hansen.

Finnmarkshallen OK

Samtidig ser det ut til at Hansen og Alta kommune nå har fått på plass en løsning rundt Finnmarkshallen og flere spilleflater for handball og andre innendørsidretter.

– Realiseringen av Alta Arena er viktig for sentrumsutviklingen, og samtidig vil det løse fremtidige utfordringer vedrørende fotballhall for spill i høyere divisjoner, skrev rådmann Bjørn-Atle Hansen i sitt saksframlegg til formannskapet i april.

Tar avgjørelse i år

I de 65 millionene rådmannen var innstilt på å bruke på Alta Arena lå det inne en rundkjøring som Statens vegvesen har stipulert til 25 millioner kroner. De resterende 40 millionene kr var tiltenkt idrettens egenandel i hallen til 120 millioner. Nå tyder ting på at rundkjøringen vil bli realisert uavhengig av Alta Arena, og at kravet til egenandel i hallen kan reduseres betydelig på grunn av alternativ finansiering.

POSITIV: Rådmann Bjørn-Atle Hansen har ikke endret holdning til Alta Arena, og ser fortsatt på prosjektet som viktig sentrumsutvikling. Foto: Jarle Mjøen