Færre lag i Tippeligaen og OBOS-ligaen (1. divisjon) samt færre avdelinger i både 2.- og 3. divisjon er forslaget som trolig skal stemmes over på neste fotballting. Klubbene skal si sitt, men ledere fra de fire nordnorske kretsene fristes av forslaget.

– Det er klubbene som til syvende og sist avgjør dette på fotballtinget i slutten av februar. Men vi i de fire nordnorske kretsene har snakket mye de siste dagene og er enig om at dette virker interessant, sier daglig leder i Finnmark fotballkrets Paul Erling Andersen.

FEIRET SEIEREN: Torkjell Johnsen og Paul Erling Andersen feiret Norges seier i Bulgaria i går. Før kampen ble de informert om det nye seriesystemet. Foto: privat

– Tanken bak er økt kvalitet på de forskjellige nivåene. Samtidig må man se på blant annet økonomi og reisebelastning.  I neste uke sender jeg ut en invitasjon til de største klubbene hvor jeg ber om et møte så vi kan se nærmere på forslagene, sier Andersen.

Nøyaktig hvordan forslaget blir er nemlig ikke avgjort.

– Tippeligaen og OBOS-ligaen ønskes kuttet ned fra 16 til enten 12 eller 14 lag. Dagens fire 2.-divisjonsavdelinger kan bli to, mens dagens 12 avdelinger i 3.divisjon kan bli til seks. Hva som skjer i 4. divisjon, eller nivå fem som det da blir, er noe vi i nord må følge ekstra godt med på, sier Andersen.

Repvik uenig

– Personlig ønsker jeg at flere skal få ta del i toppfotballen. Så om antall lag i de to øverste divisjonene blir redusert er jeg redd  toppfotballen kun blir for de store klubbene og de største byene. Jeg stemmer for toppfotball i hele landet, sier Alta-trener Rune Repvik.

– Vi ser at eksempelvis Tromsø IL sliter allerede i dag og det vil ikke bli enklere når det er plass til færre lag. Jeg tror også byer som Haugesund, Kristiansand og Sandefjord kan bli byer uten tippeligalag de neste årene dersom kun 12 får plass, sier Repvik og fortsetter:

– Ser vi på OBOS-ligaen så frykter jeg den kan bli spilt uten representanter fra eksempelvis Fredrikstad og Sarpsborg. Kanskje vil selv Sogndal, med sine lange tradisjoner, få problemer på sikt.

Han mener hovedargumentet for å redusere antall lag i de to øverste divisjonene er borte.

– Argumentet om at vi ikke hevder oss i Europa smuldrer opp når vi i dag har to lag representert i Europaligaen og var veldig nær ved å få med tre lag. Landslaget viste også i går at en EM-plass er fullt mulig.

Viktig sesong

Går forslaget gjennom vil kommende sesong bli en overgangssesong der ekstra mange lag rykker ned.

– At avdelingsvinnerne rykker opp er noe de fleste er interessert i å få til også i overgangssesongen. Dermed blir det veldig mange som rykker ned fra de forskjellige nivåene. Ser man på eksempelvis Alta IF vil det bli viktig å være på øvre halvdel. Samtidig blir det trolig lettere å rykke opp fra 2. divisjon neste år enn når de beste 2. divisjonslagene i landet skal deles på bare to avdelinger. Det samme gjelder for 3. divisjon som også vil bli spisset, og dette vil forplante seg nedover i systemet, sier Andersen.

Fra de to 2.-divisjonsavdelingene foreslås det at vinnerne etter omleggingen rykker direkte opp, mens toerne spiller kvalifisering mot det tredjesiste laget i OBOS-ligaen om en plass på nestøverste nivå.

– Ville vært typisk

Forslaget innebærer at færre lag rykker ned fra OBOS-ligaen fra 2017-sesongen. At bare to, mot dagens fire, rykker direkte ned blir sett på som viktig for utviklingen av unge enkeltspillere som trolig da vil få mer spilletid.

En endring for 2.- og 3. divisjon, og dermed antall nedrykkslag fra OBOS-serien, er noe Repvik er positiv til, men han roper samtidig et varsku når det gjelder egen klubb.

– Blir det endringer vil dagens tabellplassering gi nedrykk til 3. divisjon noe som ville vært helt typisk for Alta IF.  Havner man der vil det ta mange, mange år å komme tilbake. Man mister folk og blir ekstremt mye mindre attraktiv. Prosessen vi nå har startet blir derfor enda viktigere, sier Alta-treneren.