Tirsdag kveld spilte Kautokeino-damene sin første offisielle kamp på lang tid. Klubben har ikke hatt damelag i seriespill på flere år, men nå råder optimismen igjen.

Det skyldes i stor grad unge, fremadstormende spillere som Kaisa Elvenes. 16-åringen viste svært lovende takter da Kautokeino tok imot BULs andrelag på Baktevarre i går kveld. Ungjenta sørget for liv i hjemmepublikummet da hun scoret mål, men kunne ikke forhindre at gjestene fra Alta kontrollerte inn tre poeng.

– Det er kjempeartig at vi er tilbake på fotballkartet i Finnmark. Vi har en del spillere som har litt erfaring, men det er ingen tvil om at laget i all hovedsak vil bestå av unge jenter. Når vi får spilt mer sammen tror jeg vi skal bite godt fra oss i 3. divisjon, kommenterer Elvenes.

Sterk motstander

Kautokeino fikk trolig den verst tenkelige motstanderen da årets sesong ble sparket i gang. BUL 2 besto av mange spillere med 2. divisjonserfaring, og det var aldri tvil om hvor seieren skulle havne. Gjestene fra Bossekop vant 8-1 og har dermed full pott på sine to første kamper. De innledet sesongen med 3-2-seier over Alta IF for et par uker siden.

– Det var blytungt utpå der. Spesielt første halvdel av førsteomgangen var brutal. Å spille kamper er noe helt annet enn å trene, og det har vi heller ikke fått gjort så særlig ofte denne våren. At vi i tillegg møtte et lag bestående av særdeles ballsikre spillere gjorde ikke oppgaven enklere, sier 16-åringen, som også spiller for klubbens jentelag.

– Vi har to dametreninger og tre jentetreninger i uka, så det skal nok ikke ta så lang tid før formen er bedre. Men det var veldig uvant å spille kamp igjen. Jeg har kun spilt syverfotball tidligere, så offside og større bane var en ny opplevelse, smiler hun.

Lærte mye

Kampen mellom Kautokeino og BUL 2 ble spilt på en såkalt nierbane. Det er noe Finnmark fotballkrets testet ut i fjor, og erfaringene har åpenbart vært såpass gode at man har valgt å fortsette med det denne sesongen. For hjemmelaget var det nok greit at banen var litt innskrenket. Da Kautokeino-jentene gikk tom for krefter i andreomgang ble de løpende mye etter BUL-spillerne, som tidvis imponerte med strålende pasningsspill og gode bevegelser.

– Selv om vi ikke hadde ballen så mye de siste 45 minuttene lærte vi mye av denne matchen. Vi har kun spilt litt futsal i vinter, og uten treningskamper har det vært vanskelig for oss å jobbe med det taktiske. Vi skjønner mer og kan bygge videre på det som var positivt. Det kommer lettere kamper enn denne. Da skal vi markere oss i større grad, fastslår den offensive 16-åringen.

Trives som spiss

I går stilte Kautokeino med et yngre lag enn de trolig vil mønstre senere i sesongen.

– Flere av damespillerne var utilgjengelige, så seks av de som var med mot BUL 2 er født i 1999 og 2000. Jeg tror ikke alle kommer til å være med i samtlige kamper, men det er en fin erfaring å ta med seg videre, mener Kaisa, som håper at hun får fortsette som spiss resten av sesongen.

– Det er helt klart der jeg trives best. Det er artig å score mål, og det var kjekt å åpne målkontoen allerede nå selv om det ikke hadde noe å si for kamputfallet. Jeg lyktes ikke med alt, men det løsner forhåpentligvis skikkelig etter hvert. Vi har mange gode spillere på dette laget som kan mye bedre enn det vi fikk vist mot BUL. Både jeg og de andre på laget trenger litt mer matching før vi er i vår beste form, avslutter hun.