27-åringen fra Kautokeino har gjort det for vane å legge konkurrentene bak seg når det kjøres med rein i Norge og Nord-Finland.

Bruk piltastene for å bytte bilde!

Dette er hennes 13. sesong som seniorkjører, og hun har flere pokaler i skapene hjemme enn hun kan gjøre rede for.

Jublet lenge før slutt

Sist helg fikk det allerede overfylte premieskapet selskap av ytterligere tre pokaler. Hun kapret tredjeplass i Mazesprinten, og sikret med det sammenlagtseieren i verdenscupen. En solid pengepremie på 20.000 kroner fulgte med triumfen. Det er gode penger for en fattig student.

– Dette var det fjerde og siste løpet i World Cup denne sesongen, og jeg visste at jeg lå godt an til å sikre seieren sammenlagt. Med fem poengs forsprang på toeren i sammendraget var det nok for meg å klare en plass i A-finalen. Det ble ingen lett oppgave, for reinen min «Raidna» er ingen utpreget sprinter. Men hun leverte en strålende semifinale og tok oss rett til finalen. Dermed kunne vi slippe jubelen løs lenge før det siste og avgjørende heatet gikk av stabelen, forteller en stolt og glad Anne Risten Sara.

Råsterk løpsrein

Den avsluttende konkurransen i Maze var et sprintløp på 200 meter, og dermed var det ikke gitt at reinene og deres kusker som hadde gjort det best i tidligere løp kom til å vinne. I de tre første World Cup-løpene var distansen en kilometer, altså 800 meter lenger enn sprintløypa som satte punktum for årets sesong. «Egoboy», som var «Raidna» og Anne Risten Saras tøffeste utfordrer i sammendraget, klarte verken å kvalifisere seg for A- eller B-finalen i lørdagens løp. Dermed fikk viddas ubestridte reinkappkjøringsdronning det lettere enn forventet i kampen om det gjeve World Cup-trofeet.

– «Raidna» bruker 400-500 meter før hun oppnår topphastighet, og det gjør henne til en fantastisk rein i vanlige løp. Sprintløypa blir litt for kort. Men jeg er kjempefornøyd med det hun presterte i Mazesprinten, og det vitner om en rein som behersker det meste.

Overraskende seier

Det var John Inge Eira og reinen «Fischer» som overraskende stakk av med seieren i Mazesprinten 2015. «Muzet», som ble kusket av Isak Anders Eira kapret andreplassen, mens Anne Risten Sara ble nummer tre i løpet.

– Jeg stiller alltid til start med et mål om å vinne, så det er klart at jeg er bittelitt skuffet over at John Inge stakk av med seieren. Men det kan jeg leve med. Sammenlagtseieren i verdenscupen var et av sesongens to viktigste mål, og det var moro å klare det. Mitt andre mål var å gjøre det bra i Kongeløpet i Finland, men der mislyktes jeg. Da ble det enda viktigere å ta hjem denne pokalen, fastslår 27-åringen.

Vant to av fire løp

Hun har vunnet to World Cup-konkurranser og blitt nummer to og tre i de øvrige løpene.

– Jeg startet sesongen med en andreplass og overtok sammenlagtledelsen da jeg vant det neste løpet. Etter det har jeg hatt bra kontroll, sier Sara, som er inne i sin tredje sesong med «Raidna».

– Hun har vært veldig stabil de siste to årene. Hun blir seks år om ikke lenge, og dette er en optimal alder for en konkurranserein. Vi kan nok kjempe i toppen noen år til hvis vi virkelig ønsker det, kommenterer gullgrossisten.

Prøver ett år til

Men akkurat hvor lenge Anne har motivasjon og overskudd til å satse for fullt er usikkert. Med reinen «Dolgi» vant hun det aller meste hun stilte opp i, og nå er det «Raidna» som har overtatt stafettpinnen. Men det er krevende å drive med reinkappkjøring.

– Jeg har drevet med reinkappkjøring siden jeg var syv år gammel, så det er klart at tanken om å legge opp har streifet meg mer enn én gang. Det krever mye av meg selv. Jeg må selv være godt trent, og jeg bruker enormt mye tid på å trene mine firbente racere. Til sommeren er jeg dessuten ferdig utdannet ingeniør, og da må jeg kombinere jobb og reinkappkjøring. Jeg har bestemt meg for å prøve ett år til, så får vi se om det lar seg gjøre.

Bruk piltastene for å bytte bilde!