Fem solide sjakkspillere fra Alta sikret nylig opprykkskvalifisering til eliteserien da klubben vant NNM for lag i Tromsø. På Altas lag spilte Emil Hermansson, Erlend Mikalsen, Aksel Brasøy, Odd Erling Mikalsen og André Nielsen.

Gjengen fra Nordlysbyen vant det nordnorske mesterskapet på en suveren måte. Nå venter sjakklubber fra Hell, Moss og Sotra i kvaliken. Kampene er berammet til palmehelgen 27.- til 29. mars i Oslo, og Alta har påklaget spilletidspunktet.

Skjønner frustrasjonen

Å skulle spille kvalik akkurat denne helga er problematisk. Palmehelgen er dager hvor mange nordmenn er på reisefot, og reise og opphold er dyrere enn i en vanlig helg. Eksempelvis vil Altas flybilletter koste rundt 4000 kroner per spiller mot normalt 1400 kroner. Med minst seks spillere i troppen utgjør dette en forskjell på 15.600 kroner. I tillegg kommer dyrere hotellopphold som følge av stort belegg på hovedstadshotellene. Tre av de fire finaleklare lagene rammes hardt av dette, og kan hver forvente en ekstraregning i størrelsesorden 10.000 til 20.000 kroner.

– Som lagleder for Sotra sjakklubb forstår jeg frustrasjonen i Alta godt, og vi kommer ikke til å motsette oss endringer i oppsettet. Det er uheldig at sjakkforbundet ikke tar hensyn til behovene klubbene utenfor hovedstadsområdet har, og det er drøyt å overlate en stor og unødvendig ekstraregning til klubbene, skriver Gisle Bugn i en mail til Altaposten.

Kritisk bemerkning

I reglementet for seriesjakken heter det at Norges sjakkforbunds turneringssjef avgjør spillested, -tid og kostnadsdeling for kvalifiseringskampene etter forslag fra de impliserte klubbene. Ingen av klubbene har mottatt den regelfestede henvendelsen fra sjakkforbundet, får A-sporten opplyst.

Nestleder i Alta sjakklubb, Odd Erling Mikalsen, er skuffet over forbundet.

– Vi har kommet med en kritisk bemerkning til sjakkforbundet når det gjelder planlegging og gjennomføring av kvalifiseringen. Allerede i desember ble det avgjort at turneringen skulle spilles i Oslo palmehelga, men det hjelper oss lite. Vi hadde ikke forventet å slå ut sterke lag som Tromsø og Harstad. Så da vi vant NNM forrige helg var det knapt med tid. Vi ba forbundet revurdere tidspunkt og spillested, spesielt da vi fant ut at det ville koste oss 4000 kroner per person i flybilletter, forteller Mikalsen.

Mister Nielsen

På toppen av de økte kostnadene har flere av spillerne på laget planlagt tidlig påskeferie, mens unggutten André Nielsen er påmeldt til en turnering i Danmark. Alt er betalt, så altaværingene mister dermed en av sine absolutt beste spillere. Likevel har ikke sjakkforbundet noen planer om å utsette kvaliken.

– Vi har mottatt en forespørsel fra Alta sjakklubb, men konkludert med at det ikke finnes tungtveiende nok argumenter for at turneringen skal flyttes. De tre andre lagene er innstilt på å gjennomføre kvaliken til oppsatt tid. Datoen er fatsatt og kommer ikke til å bli endret, kommenterer generalsekretær i Norges sjakkforbund, Geir Nesheim.

– Det er veldig beklagelig. Vi må ha våre beste spillere tilgjengelig for å ha noen sjanse til å klare en historisk eliteserieplass, og jeg er overbevist om at vi har en fair sjanse dersom alle våre beste stiller. Det er kjedelig at en slik unik mulighet svinner hen, konstaterer Odd Erling Mikalsen.

Massevis av tid?

Eliteserien starter ikke opp før til høsten, så Mikalsen mener det er masse tid etter påske til å gjennomføre kvaliken. Det er ikke forbundet enig i.

– Alle som har kunnskap om sjakk i Norge vet hvor tett terminlistene er, og det er derfor ekstremt vanskelig å gjøre store endringer. Da blir det fort kollisjon med andre ting. Det skal svært mye til for at vi gjør slike forandringer, fastslår Geir Nesheim.

Dermed blir det trolig spilt sjakk over nettet når kvaliken går av stabelen.

– Vi har sagt ja til en slik løsning. Det er ikke optimalt, men vi forsøkte det i eliteserien da flystreiken var på sitt verste, og det fungerte tilfredsstillende, sier generalsekretæren.

– Vi hadde i det lengste håpet at forbundet ville utsette kvaliken, men vi må bare innse at det er de som bestemmer. Å møtes ansikt til ansikt er alltid det beste, og det er trist at vi ender opp med denne løsningen, avslutter Mikalsen.