INNSIKT: Her finner du det du trenger å vite om Finnmarksløpet

Advokat Kjetil Nilsen ble sjarmert av ærligheten til hundekjører Ronny Frydenlund som i en dokumentar på TV2 i fjor fortalte om sin fortid som rusmisbruker.

– Historien traff meg rett i hjertet og jeg tenkte at denne mannen vil jeg hjelpe dersom han lover å komme tilbake til Finnmark. Jeg sendte han derfor en mail etter løpet i fjor, sier Nilsen og tar en liten pause før han legger til:

– Og for en uke siden fikk jeg svar.

En latterfull Frydenlund innrømmer at han kanskje ikke var så snar på avtrekkeren.

– Perfekt for oss

Nettopp latter er det mye av når Frydenlund er til stede. Livet som rusmisbruker, og årene etter at han ble rusfri, har ikke bare vært fryd og gammen. Men humøret og smilet kan sjarmere hvem som helst. Nilsen hadde derfor ingen problemer med å få med seg to kompiser i en sponsorpool som nå stiller seg bak Frydenlund og støtter han økonomisk.

John Ingar Ek Boine, daglig leder hos Brødrene Ek, og Gunnar Ottesen hos Europris var ikke vanskelig å be.

– Vi liker å støtte dem som kanskje ikke har så lett for å hente midler fra andre i markedet, så å samarbeide med en slik utøver er perfekt for oss. Hundekjørere lever ofte fra hånd til munn og den spesielle historien til Ronny gjorde at vi gjerne ville bidra, sier Ek Boine som sammen med Nilsen har tro på 39-åringen som starter ut på 100-mila som niendemann og i rygg på Steinar Kristensen, en av Alta-kjørerne som er forventet å kjempe om en topplassering.

Fant nytt miljø

– De første årene jeg var rusfri betydde hundene alt for meg. Jeg bodde mer i skogen sammen med hundene enn jeg var hjemme. Det er ofte slik når man kutter ut rusmiljøet at man er venneløs og må etablere et nytt miljø rundt seg. Hundene ble min støtte og de har etter hvert gitt meg flere nye venner i hundemiljøet, sa Frydenlund til A-sporten etter fjorårets tredjeplass og NM-bronse på 100-mila.

Vil være i toppen

Hundekjøreren fra Brummunddalen begynte med hundejøring i 2003 og kjørte sitt første løp året etter. Frydenlund sier sponsorjakt er vanskelig, men at det ble litt lettere etter tv-programmet.

– Til å begynne med var det voldsomt med oppmerksomhet, men det har dabbet av etter hvert. I sponsorjakten har det hjulpet litt å være synbar, men jeg blir ikke rik på dette og synes det er ekstra artig at lokale virksomheter oppi her vil hjelpe meg. Det koster mye å drive med dette så den støtten de gir meg betyr mye for meg.

– Dine nye sponsorer mener du blir verdensmester. Hva tenker du om det?

– At de tror på meg er jeg glad for. Jeg har et godt spann og skal forsøke å gi de andre kamp om tittelen. Men det er mange gode spann til start og alt må klaffe for den som skal vinne Finnmarksløpet. Magefølelsen er i alle fall riktig, avslutter han.