Det  innebærer at ungdom og ansatte «flytter ut» til sjekkpunktet. Noen er med på drift av sekretariatet, mens andre er  sammen med ungdommene for å sikre gode opplevelser og erfaringer.

– Ungdommene er med på å løse oppgavene på sjekkpunktet. Det kan være å ordne med halm og depotsekker for kjørerne, rydding, ta imot løperne og sende de ut fra sjekkpunkt igjen og passe på parkering og vei. Vi har alltid fått gode tilbakemeldinger på vår drift av sjekkpunktet, og er i så måte «ettertraktet» av de ansvarlige for selve løpet, opplyser leder Nina Lundberg Fredheim ved Alta ungdomssenter i en pressemelding.

Senteret har drevet sjekkpunkt under Finnmarksløpet de siste 20 årene. De første årene i Maze, deretter Suossjavre og Jergul.

Fredheim sier at hensikten er å gi ungdommene som bor på institusjonene positive opplevelser ute.

– Mange av våre ungdommer har lite friluftsopplevelser, og mange får gode mestringsopplevelser av denne turen. Det er noen ungdommer som sier at de gjerne kunne bodd på ungdomssenteret ett år til bare for å kunne delta på Finnmarksløpet igjen neste år. Vi ser mye glede, spenning, samhørighet og positivitet fra de ungdommene vi har med oss, forteller Fredheim.