INNSIKT: Her finner du det du trenger å vite om Finnmarksløpet

Tidligere har full veterinærsjekk før start vært frivillig. Fra i år må alle hunder som skal til start gå gjennom en grundig sjekk og godkjennes av veterinærer.

– Jeg synes det er kjempebra at denne testen er obligatorisk. Det er fint for oss å vite at alt er på stell. Man kan oppleve å ha en hund man tror er helt frisk, men som kanskje har småproblemer som veterinærene i samråd med oss kan finne ut av. Vi ønsker jo å stille med friske og gode hunder i håp om å komme i mål med alle åtte, sier Helene Gran Øverli (28) som debuterer i Finnmarksløpet etter åtte år som handler (se egen sak).

For deltagerne blir det som å gå til legen. Alle har fått time for kontrollen som foregår på Strand camping i Øvre-Alta.

– Det er veldig ro over det hele i stedet for at man står i kø og kanskje må vente i timesvis, sier hun.

Full sjekk

Sjefsveterinær Hanna Fredriksen har hatt fire veterinærer i jobb siden mandag. I går ankom ytterligere fire og innen kjørermøtet i morgen skal disse ha sjekket samtlige hunnder.

– Det betyr at vi undersøker omtrent 1500 hunder i løpet av vel tre dager, sier Fredriksen.

– Vi sjekker tenner og slimhinner, øyne, hydreringsgrad, ører, bein og ledd, vi ser etter potesprekker, kjenner på buken og lytter på både hjerte og lunger, legger hun til.

Å gjøre veterinærkontrollen obligatorisk er et ledd i å forbedre løpet ytterligere.

–  Vi prøver hele tiden å forbedre oss så vi har et system som sikrer best mulig dyrevelferd. Når denne jobben er gjort i forkant av løpet vil vi ha full kontroll på status på hundene før start, underveis i løpet og etter at de kommer i mål, sier Fredriksen som har 17 kolleger og fem studenter med seg underveis i løpet.

– Det er gledelig å se at veldig mange veterinærer kommer tilbake år etter år, men det er alltid en jobb i forkant å få tak i mange nok, innrømmer Fredriksen som har vært sjefsveterinær de siste fiore årene, men har åtte turer til Finnmarksløpet bak seg.

Ønsker frost

At et mildvær har lagt seg over Finnmark de siste dagene er ikke optimalt verken for løypemannskap eller hunder.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke mildvær. Disse dyrene liker seg best fra minus 5-10 og nedover, men selv om varmegrader og overvann ikke er en fordel så er det ikke et stort problem med tanke på dyrevelferden, sier hun.

Bløte spor vil derimot gi en annen belastning på hundene.

– Farta går opp hvis det blir harde spor og da blir belastningen på hundene annerledes enn om de må gå i lavere fart i tunge og myke spor. Men dette er selvfølgelig noe kjørerne må vurdere underveis og legge opp kjøre- og hviletid i forhold til kapasiteten på spannet, avslutter Fredriksen.