INNSIKT: Her finner du det du trenger å vite om Finnmarksløpet

– Det er snart 14 dager siden vi hørte første antydning til kennelhoste. Men selv om vi i dag har mange hunder som tilsynelatende er friske, eller som ikke har vist tegn til smitte, så har vi hatt sykdom i kennelen og kan fortsatt være smittebærere. Derfor velger vi å ta vårt ansvar og holde oss unna de andre. Vi kan heller ikke garantere at de som til nå ikke virker å være smittet ikke vil begynne å hoste etter at løpet har startet, sier Marianne Skjøthaug som søndag skjønte at Finnmarksløpet for hennes del var over før det startet.

Hadde et håp

– Da vi oppdaget første antydning hadde vi et håp om å begrense smitten og gjorde umiddelbare grep. Hunder ble tatt ut av hundegården, halm ble skiftet, matskåler vasket og vi passet på å ikke gå fra smittede hunder til de som ikke viste symptomer. Men etter hvert ble flere og flere smittet og ingen kan i dag, verken dem selv eller andre, fortelle at de garantert er helt friske, sier hun.

– Ikke vårt år

For Skjøthaug selv er det naturligvis veldig kjedelig at hun ikke får vise resultatet av mange måneders intens trening.

– Det har ikke vært vårt år. Først måtte vi avlyse Langfjordløpet, så gikk Alta 2-dagers forholdsvis greit, mens Femundløpet ble avlyst på grunn av uvær. Når dette skjer på toppen av det hele så er det naturligvis kjedelig. Etter at jeg i fjor vår bestemte meg mentalt for å stille til start har vi trent fem-seks dager i uka siden i august. Vi har tusenvis av kilometer bak oss på slede eller firehjuling, så naturligvis er dette en veldig stor nedtur. Et fryktelig antiklimaks, sier hun og legger til at det i år vil være første gang siden 1991 at Parken gård husky ikke har hunder til start i Finnmarksløpet.

Låner hunder

Hun er derimot veldig glad for at datteren Mina Karlstrøm får kjøre juniorklassen og handleren Helge Hoftun kan stille til start på 50-mila.

– Helge låner hunder av Ben Voigt, mens Mina får låne fire fra Andreas Tømmervik og to fra Kjell Brennodden, sier hun og legger til:

– Helge tok et ekstra år som handler hos oss for at han ønsket å kjøre Finnmarksløpet, og Mina skulle også debutere. Så selv om det blir litt ny dimensjon på løpet og en ny utfordring å kjøre med hunder de ikke kjenner så er jeg veldig glad for at de får opplevelsen de har sett fram til. Så kan heller jeg, som tross alt har hatt mange store opplevelser tidligere, fokusere på å handle Mina på en god måte, sier den tidligere verdensmesteren.

Hun kan også melde at flere må droppe løpet av samme årsak. Blant andre Tore Bergby.

– Jeg har hørt flere, men husker ikke akkurat nå hvem det er snakk om, avslutter Marianne Skjøthaug.