Det måtte en representant fra kongehuset til for å få frem smilet hos Håvard Klemetsen etter det kombinerte hopprennet på lørdag.

Håvard fikk noe annet å tenke på da han etter det som for han var et middelmådig hopp, sto ansikt til ansikt med Kronprins Haakon. Han rakte frem hånden og hilste på Kautokeino-gutten som har vært Norges beste kombinertutøver i dette mesterskapet. Det samme gjorde skipresident Erik Røste og statsminister Erna Solberg og en rekke andre prominente gjester som befinner seg i Falun i disse dager. Solberg avslørte at hun har mer kunnskap om ski og vinteridrett enn bergensere flest da hun møtte kombinertveteranen.

– Det er kjekt at dere gjør det så bra. Jeg synes det er moro med kombinert og hopp selv om det er litt innfløkt å følge med på poengberegningen. Jeg har for lengst registrert at det nødvendigvis ikke er de som hopper lengst eller får høyest poengsum som kommer best ut av det, sa Kronprins Haakon.

Glemte skuffelsen

Håvard kvitterte med at det stemmer ettersom vindforholdene påvirker poengsummen ganske mye. Han kom deretter med en folkelig forklaring på hvordan det fungerer når man får pluss og minuspoeng. Klemetsen som trengte noen minutter for seg selv etter at han landet på 123 meter i hoppbakken, var på tur ut av sonen i målområdet da de prominente gjestene dukket opp. Det førte til at Håvard «glemte» skuffelsen og fikk fornyet energi.

– Jeg føler ikke at jeg klarte å følge opp Magnus Moan sitt kjempehopp. Jeg hadde også i dag forhåpninger om å komme langt ned i bakken. Det klarte jeg dessverre ikke. Men jeg tror fortsatt det er mulig å ta medalje. Selv om det kan se ut som både Tyskland og Frankrike blir vanskelige å slå, sa Klemetsen som har levert et bra mesterskap.

Det bemerket også den neste norske kongen som har arvet sportsinteressen til sin far og ikke minst sin farfar Kong Olav.

Skrøt av Håvard

Han synes det er moro å være norsk i Falun om dagen. Både på grunn av den fine atmosfæren og stemningen, og ikke minst ettersom de norske utøverne gjør det så veldig bra. Kronprinsen syntes det var på sin plass å gratulere Håvard med sølvmedaljen i lagkonkurransen og femteplassen. Håvard følte ikke at han hadde levert i forhold til sine egne forventninger i hoppbakken. Men det skal til hans fordel sies at det ikke var spesielt bra forhold da Håvard hoppet.

– Vi får flytte fokuset over på langrennet nå. Med en bra prestasjon i sporet er det fullt mulig å komme på pallen selv om det vil bli tøft. Jeg vet ikke helt hvor langt det er opp til teten, sa Håvard til kronprinsen og hans reisefølge.

De ville gjerne vite hvem som skal gå først i langrennet i teamsprinten.

– Det har vi ikke diskutert. Men jeg tror det er mest fornuftig at jeg går først og Håvard avslutter, sa Magnus Moan som også hadde dukket opp.

Han begrunnet det med at Klemetsen kan bli god å ha mot slutten dersom det blir spurt.