At Alta IF blir representert i Falun-VM med skihopper Anna Odine Strøm (16) gleder klubbens egen juniorverdensmester i kombinert Knut Leo Abrahamsen.

– Ingen forventer at det er hun som skal gjøre det for Norge allerede i år, men når vi begynner å snakke om Lahti-VM om to år så tror jeg vi kan begynne å lukte fugl, sier han og legger til:

– Hun har et enormt potensial som skihopper og jeg har virkelig tro på henne. Så det var utrolig artig å se at hun får være med i Falun.

Veteraner hjemme

At Strøm ble tatt ut på bekostning av mer rutinerte Anette Sagen mener han er riktig.

– Definitivt et riktig valg. Så lenge de eldre hopperne ikke presterer så er det mye bedre å sende framtidens hoppere som kan hente erfaring. På herresiden hadde jeg håpet å få se Tom Hilde i toppform, men når han ikke presterer er det bedre å sende ungguttene Johann Forfang og Phillip Sjøen til VM, sier han.

– Bygg bakker ved skolene

Abrahamsen er inneforstått med at hoppsporten sentraliseres rundt landets beste anlegg og at Alta vanskelig kan konkurrere med disse.

– At de beste drar sørover i 16-17-årsalderen er vanskelig å gjøre noe med og vi skal ikke gi opp hoppsporten i Alta av den grunn. De behøver større team og større anlegg for å utvikle seg ytterligere, sier Abrahamsen som anser det som viktigst for miljøet i Alta at yngre barn får mulighet til å bli kjent med hoppsporten.

– Når jeg ser skoleklasser og barnehager aktiviseres i Midtstuebakkene og der hoppes hver eneste dag gjennom hele vinteren så skulle jeg ønske vi hadde flere småanlegg i Alta og Finnmark. Slike bakker som er bygd i Eiby skulle vi hatt i Kaiskuru, Komsa og gjerne enda flere områder der barn bor. Aller helst skulle vi hatt hoppbakker ved alle skolene hvor det er mulig å bygge, sier Abrahamsen som til helga reiser til Vikersund der han får se Alta IFs Idar Marø som prøvehopper i monsterbakken.

– Veldig bra at han fikk mulighet, og det blir morsomt å se hvordan han takler det. Jeg skal juble høyt om han lander langt nede i bakken og slår rekorden til Bjørn Wirkola, sier han.

Wirkola hoppet 160 meter i Planica i 1969 og siden har ingen finnmarkinger vært lengre.

Flott anerkjennelse

Da A-sporten snakket med Anna Odine Strøm etter uttaket i går skrøt hun veldig av Rune Rebne og skiforbundets jenteprosjekt. Rebne har betydd mye for Alta-jentas utvikling, og han gleder seg stort over hennes suksess i hoppbakken.

– At Anna kom med til VM var helt nydelig. Det var skikkelig morsomt. Jeg er utrolig glad på hennes vegne. Anna viste i junior-VM at hun er klar til å leke med de store, og selv om det fortsatt gjenstår mye arbeid før hun er helt der oppe er det flott at hun får prøve seg i et VM, sier Rebne til Altaposten.

Han råder henne til å kose seg i Falun og nyte øyeblikket.

– Dette er en anerkjennelse og tillitserklæring fra forbundsledelsen. Nå skal hun bare gjøre akkurat som hun pleier, og det er å hoppe langt på ski. Dette er en ren bonus for Anna. For henne handler VM først og fremst om læring og erfaring.