Verdens nest beste langrennsløper leverte to sterke prestasjoner i Davos denne helga, og nå vender Finn Hågen Krogh nesen hjemover for å lade batteriene og feire jul sammen med familien. Lite snø i Alta-løypene har bekymret 24-åringen, som er helt avhengig av gode treningsforhold for å bevare storformen. Denne usikkerheten kan han nå legge til side.

– Klubbene i snøkanonsameiet har hatt folk på dugnad i Kaiskuru dag og natt siden torsdag, og vi har dermed fått produsert massevis av kunstsnø de siste dagene. I dag legger vi snøen ut i løypa og satser på at det holder til cirka en tre kilometer lang trasé. Det har vært en vanskelig periode med lite natursnø og få kuldegrader, men nå kan vi endelig tilby gode forhold for Altas langrennsløpere. Det er jo artig å kunne ønske en av verdens absolutt beste utøvere velkommen hjem på denne måten, smiler Per Erik Bjørnstad, som både representerer Alta kommune og Alta IF i denne sammenhengen.

Takknemlig

Bjørnstad er også smører for det norske landslaget, og han hadde en lang prat med Finn Hågen Krogh den samme helga som tverrelvdalingen gikk inn til seier i verdenscupsprinten i Davos.

– Han var selvfølgelig veldig opptatt av hvordan forholdene var hjemme. Han ba meg jobbe litt ekstra for å få produsert snø nok slik at han kunne komme hjem til jul. Dugnadsviljen i klubbene har vært formidabel de siste dagene, og det er gledelig at vi nå har fått bra med snø i løypene. Nå kan Finn Hågen trygt sette seg på flyet nordover, ler Bjørnstad.

Hovedpersonen selv er glad for den jobben klubbene i Alta har lagt ned mens han har gått skirenn i Sveits.

– Dette er kjempegode nyheter. Jeg skal ikke gå et viktig skirenn før 10.- og 11. januar, så planen er å ha en periode med mengdetrening i jula. Det er utrolig bra at jeg kan ta i bruk løypa i Kaiskuru de neste dagene, sier Finn Hågen Krogh til A-sporten.

Tre nordmenn på pallen

Krogh og de andre norske landslagsløperne ble værende i Davos etter sprintseieren søndag 14. desember. Denne helga var det klart for to nye renn i verdenscupen, og 24-åringen fra Nordlysbyen fortsatte å imponere. På lørdag gikk han inn til syvendeplass på 15 kilometer fri teknikk.

– Jeg hadde ikke en helt topp dag, så jeg må nesten si meg fornøyd med syvendeplass. Men det var ikke bra at jeg hadde fire nordmenn foran meg på resultatlista. Det var utrolig jevnt, og det var ikke en løype som skilte utøverne i særlig grad. Jeg skulle i hvert fall ønske at jeg hadde holdt Martin Johnsrud Sundby bak meg. Det var kjedelig å være 1,1 sekunder bak han, kommenterer Krogh, som ikke var direkte overrasket over Anders Gløersens triumf.

– For den store mengden var det nok litt overraskende, men jeg vet godt hva han står for. Han har levert gode 15-kilometerrenn tidligere, fastslår Krogh.

Gløersen vant rennet foran Petter Northug og Chris Jespersen. Svenske Calle Halfvarsson og Jean-Marc Gaillard fra Frankrike fulgte på de neste plassene.

Nær gul ledertrøye

At Krogh ønsket å være foran Martin Johnsrud Sundby var kanskje ikke så rart. De kjempet om den gule ledertrøya i verdenscupen denne helga, og med seier på søndagens sprint ville altaværingen overta ledelsen sammenlagt. Dessverre var han 26 hundredeler for sent ute i finalen og måtte ta til takke med tredjeplass. Italienske Federico Pellegrino vant foran russeren Alexey Petukhov.

– Jeg vet at Sondre Turvoll Fossli er rask i starten, og jeg følte meg trygg da jeg lå i ryggen på han ut fra start. Men han slo av litt på farten, og da ble det plutselig veldig vanskelig å avansere i feltet. Jeg følte meg pigg, men med en så trang løype dukket det hele tiden opp hindringer, og det var først i den siste bakken jeg fikk tråkket til skikkelig. Jeg fikk bra fart over toppen og planen var å kjøre bredt i den siste svingen. Det lyktes jeg med, men oppløpet var litt for kort til at jeg kunne ta igjen de to foran meg. Det hadde vært artig å feire jul i gul ledertrøye, men slik løpet utviklet seg er jeg fornøyd med tredjeplass. Jeg kommer ikke til å gå rundt og erge meg over de 26 hundredelene, understreker Krogh.