Ann Kristin Jacobsen satser for fullt på bodyfitness. Neste år skal nemlig hun stå på toppen av VM-pallen.

På treningssentrene i Alta er det ikke lenger bare guttene som løfter tungt. Flere og flere jenter trekkes mot kroppsbyggermiljøet. «Strong is the new skinny», og jenter med muskler er i vinden som aldri før. Blant dem som har blitt bitt av basillen og som satser for fullt er Ann Kristin Jacobsen. Hun skal bli best i verden i bodyfitness.

Ny i gamet

40-åringen debuterte i sin første bodyfitness-konkurranse i høst. Den andre konkurransen hun deltok i var norgesmesterskapet og der gikk hun helt til topps. Ambisjonsnivået skal det ikke stå på. Hun hadde nemlig ikke orket å bruke så mye tid på sporten hvis hun ikke hadde et genuint ønske om å bli best.

SERVERTE HELE PAKKA: Under NM tidligere i høst innfridde Ann Kristin alle dommernes krav og forventninger og ble kåret til norgesmester.

– Når jeg har jobbet så hardt og lagt ned på det meste seks timer om dagen, i tillegg til full jobb, da kan jeg ikke være fornøyd med noe annet enn topp tre. Jeg har et enormt konkurranseinstinkt og målet for VM er så klart å vinne, presiserer den sterke dama.

Bygd for muskler

Det var ingen selvfølge at Ann Kristin skulle bli bodyfitness-utøver. Selv om hun alltid har vært glad i å trene styrke og bygge kropp, gikk hun noen runder med seg selv før hun bestemte seg for å satse. Det hele startet hjemme i fiskerihovedstaden Båtsfjord.

– Styrketrening var alltid den treningsformen jeg vendte tilbake til. Da jeg var yngre brukte jeg det til å bli bedre i fotball og bryting. Det er en stund siden jeg første gang fikk høre at jeg burde satse på kroppsbygging, men da passet det ikke og jeg tenkte ikke mer på det. Da sønnen min begynte på skole i Alta fikk jeg plutselig mye mer tid og da økte jeg treningsmengden. Jeg elsker å konkurrere og det å ha et mål å trene mot er utrolig artig. Det var det som gjorde at jeg til slutt bestemte meg for å satse, forteller hun.

– Større ro

At hun skulle debuterte på scenen som 40-åring hadde hun kanskje ikke trodd, men for henne er alder ingen hindring. I en sport hvor fokus på kropp er en stor del av gamet kan det å være voksen være en fordel.

– Når du er 40 år tenker du kanskje at toget har gått for lengst, men det tror jeg er helt opp til deg selv. Jeg har nok en helt annen ro enn flere av utøverne som er tidlig i 20-årene. Etter konkurransene gleder jeg meg til å spise og legge på meg igjen, meddeler hun.

Tynn og muskuløs

Kroppsbygging og andre idretter hvor det er om å gjøre å være sterk har blitt trendy. Det har fått mye omtale i media, og ikke bare av det positive slaget. Ann Kristin synes det er stas at flere jenter finner veien til styrkerommet, men poengterer viktigheten av «alt-med-måte-prinsippet».

– At ungdommer fester mindre og trener mer er noe som er svært positivt. At det kan ta litt av for noen skjer innenfor alle idretter. Det at jenter går på treningsstudio fordi de vil bli sterke er noe jeg brenner for. Å se unge jenter som yter og tar i på trening varmer hjertet mitt. Det viktigste er at de får den veiledningen de skal ha når de er på sentrene og får råd av folk som kan faget. Jeg tenker at så lenge man holder på med noe man liker, så er det sunt for de fleste å være i aktivitet og ha noe å brenne for, understreker Jacobsen.

Instagram-trender

Jacobsen støtter imidlertid ikke at konkurranseformen har blitt fremstilt som et kroppsideal. Dietten som følges inn mot konkurranse er nemlig noe av baksiden av medaljen.

– Scenebildene ser kanskje litt kule ut, men det er ikke sånn vi ser ut dagene rundt konkurranse. Det er viktig å poengterer at det ikke er normalt. Det er over svært kort tid at vi har så lav fettprosent. Det er mye mentalt i det å gå på diett, så du er avhengig av å ha folk rundt deg som kan støtte deg. Det er ikke for alle, men det gjelder all type konkurranser der du er avhengig av å opparbeide deg en formtopp, poengterer norgesmesteren.

Ikke noe «jåledame»

For kvinner som konkurrerer i bodyfitness holder det ikke «bare» å være muskuløs og ha en symmetrisk kropp. De må også være modeller, skuespillere, smilende og innbydende for å ta seg videre i konkurransene. Dèt var en utfordring for den tøffe dama fra Båtsfjord.

– Det å stå på en scene i høye hæler og en liten bikini var surrealistisk. Jeg brukte mye tid på å innfinne meg med at dette var en del av gamet. Man må være alt på en gang og levere en pakke. Jeg kunne heller ha valgt styrkeløft som konkurranseform, men så har jeg også en interesse for å bygge kropp. Jeg synes det er spennende å se hva jeg kan få til, hvordan man kan endre kroppen gjennom rett kosthold og trening. Det er nesten som magi, smiler den kommende verdensmesteren i bodyfitness.