– I år har vi hatt en økning i antall tilfeller som var innom og fikk røntgen, sier turneringslederen i Alta IF.

Når flere tusen barn er i aksjon på uttallige fotballbaner, er det ikke til å unngå at noen skader seg.

Å raskt få en avklaring på om det er benbrudd eller ikke – kan ha stor betydning både for den skadde og helsevesenet. Derfor har Alta IF selv tatt ansvar for å ha røntgenberedskap på plass turneringshelga – i Alta.

– Tilbudet har vært veldig positivt tatt imot blant deltakerne. De er fornøyde med at det er mulig å få gjort dette i Alta, sier Pettersen.

Godt samarbeid

Altaturneringen har inngått samarbeid med Finnmarkssykehuset, ved Spesialistpoliklinikken i Alta. Pettersen synes de har et godt samarbeid.

– De har vært veldig positive til å låne bort lokalene til oss, sier hun.

Turneringen får låne lokalene og maskinene. Radiografene derimot, må de stille med selv.

– Vi en egen avtale med radiografene. Dette er noe vi betaler dem for, men det er en kostnad vi har prioteritert å ta. Radiografene er veldig snille som stiller opp, sier Pettersen.

– Vi samarbeider med Altaturneringa, og har gitt dem vederlagsfritt tilbud om å låne lokalene. De pleier selv å kontakte radiografene våre, som de leier inn. Dette er noe vi gjør hvert år. Vi ønsker jo å bidra til slike arrangement, sier avdelingsleder Berit Bongo, ved Spesialistpoliklinikken i Alta.

Et viktig tilbud

Radiografene som stilte opp, er også foreldre til barn i turneringen. Dermed har de også foreldredugnad turneringshelga.

Pettersen sier de har gjort den særskilte avtalen med radiografene etter en oppfordring fra Spesialistpoliklinikken.

Radiografene har vakt til faste, gitte tider fredag, lørdag og søndag ettermiddag. Dermed kan skadde fotballspillere raskt få røntgen og få klarlagt om de må videre til sykehus.

– Har dere prøvd å få Finnmarkssykehuset selv til å ta kostnaden?

– Nei, det har vi ikke gjort.

Også markedssjefen sier det er viktig å ha røntgenberedskap.

– Vi har nok betalt dette uten å mukke. Det viktigste for oss er at det er på plass, sier markedssjef i Alta IF, Tron Møller Natland.

For Berit Bongo har ikke spørsmålet om de skal dekke kostnaden vært aktuelt. Innen de vanlige rammene har de ingen mulighet til å dekke det. De har ganske enkelt ikke folk på jobb i helgene.

– Vi har ikke blitt spurt om å dekke radiografene. Spesialistpoliklinikken har jo ingen akuttfunksjon til vanlig. Vi åpner klokken åtte og stenger halv fire på hverdagene, forklarer Bongo.

Stor utgift

Selv om hun ikke vil røpe kostnadene, innrømmer turneringslederen at det å ha radiografene på vakt, er en stor utgift for dem.

– Vi er villig til å ta denne utgiften. Men det hadde selvfølgelig vært positivt om Finnmarkssykehuset ville tatt den utgiften for oss, sier Pettersen.

Hun tror ordningen vil være en av sakene de vil se nærmere på, før neste års Altaturnering. Så er det opp til Finnmarkssykehuset, om de vil sette inn ekstra ressurser når det pågår slike store idrettsarrangement.

– Om spørsmålet kommer opp, er det noe vi vil måtte diskutere da, sier Berit Bongo.

– Bør ha beredskap

Kommunelege Frode Øvrejord jobber iherdig i disse dager med å prøve å få til røntgenberedskap når Arctic Race of Norway er i Alta.

– Ledelsen i Arctic Race of Norway har opplyst at de forventer mellom 10- og 15.000 ekstra mennesker i Alta. Min tanke er at den store tilstrømningen av folk, og med Aronnesrocken i sentrum, så bør vi ha røntgenberedskap, sier Frode Øvrejord til Altaposten.

Han jobber opp mot Finnmarkssykehuset, om å få til beredskap fra fredag ettermiddag, og frem til lørdag formiddag når syklistene forlater Alta.

– Det er ikke primært syklistene jeg tenker på, for de har med seg to fullverdige ambulansebiler, pluss legebil med lege. Får noen av syklistene et brudd, er det uansett en utfordring og de må til Hammerfest. Men jeg mener den øvrige folkemengden bør ha denne beredskapen ei slik hektisk helg, sier Øvrejord.

Ikke Altaturneringa

Han har ikke jobbet spesielt for å skaffe beredskap til Altaturneringa.

– Der fikk jeg beskjed om at alt var i orden, siden Alta IF har leid inn radiografer, sier han.

– Bør ikke samfunnet stå for denne beredskapen?

– Det kan du si, men det vil jeg ikke mene noe om her, fastslår kommunelegen.

Han hadde onsdag formiddag ikke kommet i mål med forhandlingene ennå.

– Vi prøver å få dekket det, men jeg vet ikke om vi får det til, fastslår han.