For kort tid siden ble hun europamester i juniorklassen under Femundløpet. I mars kjører hun Finnmarksløpet junior og som 18-åring i 2018 står Finnmarksløpet-500 på programmet. Så , etter at hun har gjort unna de siste skoledagene på videregående skole, går turen til Alaska der Jeff King står klar som arbeidsgiver og samarbeidspartner. Målet er å sende Alta-jenta ut på Iditarod, verdens mest kjente hundeløp, allerede i 2019.

– Jeg har fått en avtale med Jeff King om at jeg skal komme dit høsten 2018 og planen er at jeg skal kjøre unghundspannet hans i Iditarod. Å få kjøre der er noe jeg har drømt om i mange år og siden jeg som 16-åring fortsatt har samme drøm er det like greit å få det unnagjort så raskt som mulig, sier Lyrek som bodde i Alaska fram til hun var fem.

Levende legende

Jeff King, som besøkte Finnmarksløpet i 2011, er en god venn av pappa Don Lyrek. King har legendestatus i hundesporten etter at han har vunnet Iditarod fire ganger og han skal, ifølge rykter Finnmarksløpets Trond Anton Andersen har notert seg, være hundekjøreren i verden med flest langdistanseseire.

LEVENDE LEGENDE: Jeff King har vunnet Iditarod fire ganger og skal i 2018/2019 være Hanna Lyreks støttespiller. Foto: Reiulf Grønnevik

Han ledet Iditarod i 2014, men fikk problemer da det blåste opp et skikkelig uvær og valgte da å bryte.

– Jeg tror jeg vil lære sinnsykt mye av å jobbe sammen med Jeff hele høsten og vinteren, ting jeg kan ta med meg hjem igjen og nyte godt av senere, sier 16-åringen som må konkurrere med Kings hunder også før hun får starte Iditarod.

– Jeg må kvalifisere meg gjennom et løp tidligere på vinteren, men hvilket det blir har jeg ikke helt kontroll på. Jeg føler jeg enda har litt tid på meg til å legge de detaljerte planene, sier hun med et smil.

Vil kjøre langt

Hun må fortsatt ta til takke med juniorløp neste sesong, men så er det rett på 500-kilometeren i Finnmarksløpet straks hun er gammel nok.

– Jeg gleder meg til å bli ferdig med disse juniorløpene som jeg synes er altfor korte, men samtidig er jeg veldig glad for at noen arrangører gir oss et tilbud så vi hvert fall får konkurrert litt, sier Lyrek som i går besøkte hennes nye sponsor Cermaq og for første gang snakket offentlig om sine planer og avtaler i Alaska.

– Det har vel ikke akkurat vært noen hemmelighet, men vi har bare ikke snakket så høyt om det før nå, sier hun.

Etter presentasjonen av seg selv fikk hun spørsmål fra Cermaq-direktør Gunnar Bragi Gudmundson om hun og hundene var glade i laks.

– Laks er det beste hundene kan få, og noe vi gjerne gir om de ikke vil ha noe annet, men det er ikke noe vi får for mye av, verken jeg selv eller hundene, svarte 16-åringen med et smil.