Etter at det ble ordnet opp i konkurstrusselen og man fikk en ny start har Alta IFs fotballgruppe i 2013 og 2014 presentert millionoverskudd.  I 2015 derimot er overskuddet på drifta bare et par titalls tusen.

– Enkelt å forklare årsakene, melder klubbens daglige leder.

Manglet markedsfolk

At Tron Møller Natland i april byttet jobb fra markedssjef i fotballgruppa til daglig leder for hele klubben gjorde at ingen hadde markedsjobben som sitt hovedansvar før Kristin Jensen og Thomas Torgersen ble ansatt i desember. Det merkes på tallene.

– Kort sagt er det tre hovedårsaker til at overskuddet i fjor ikke ble som årene før. Færre samarbeidsavtaler merkes hardest, men også dårligere sportslige resultater og langt lavere inntekter fra billotteriet, sier Møller Natland og forklarer nærmere:

– Manglende sportslige resultater må i alle fall ta skylda for mindre penger fra cupkassa. Men det er også naturlig å henge publikumssvikten på samme knagg.

Noen små endringer kan komme på tallene han ser i dag og fram til årsmøtet.

– Nå skal vi i et siste møte med regnskapshuset på fredag og da vil de siste justeringene gjøres, men vi venter ikke store forandringer. Så trolig vil fotballgruppa kunne presentere et overskudd på omlag 20.000 kroner, sier Møller Natland.

Vel ni millioner

Fotballgruppas regnskap viser at man har brukt vel ni millioner i 2015.

Altaturneringa leverte gode tall også i 2015, men overskuddet er noe lavere enn tidligere. Herrelaget sto alene for 4,5 millioner av totalen og gikk i fjor ca 70.000 i minus. Til det bør det nevnes at mesteparten av samarbeidsavtalene og stort sett alt av tilskuerinntekter de foregående årene har vært tilknyttet toppfotballen.

I tillegg har gruppa betalt over en halv million i renter og avdrag på lånet kommunen garanterte for da klubben var konkurstruet.

– Inkludert finanskostnader ser vi i dag et underskudd på 14.000. Vi har penger på bok og det er absolutt ingen krise, men likviditeten er naturligvis noe svekket når vi har brukt gamle penger til å betale en halv million på lånet.

Gjenstår 800.000

Av to de opprinnelige to millionene gjenstår nå 800.000 på lånet som sammen med gode avtaler med velvillige kreditorer berget klubben fra konkurs.

– Vi har fulgt tilbakebetalingsplanen og satser på å ha betalt ut hele lånet i løpet av 2017, sier Møller Natland som også kan legge til at allidrettslaget, altså alle gruppene samlet, kan levere et resultat på omtrent samme nivå som fotballgruppa.

– Driftsresultatet blir noe i pluss, mens finanskostnadene gjør at man inkludert dem havner litt i minus. Men heller ikke der store summer, avslutter han.

Satser friskt

Til tross for et dårligere resultat i 2015 har styret økt A-lagets lønnsbudsjett for 2016 med omlag 600.000 kroner. Dette regner man med å ta inn gjennom bedre markedsarbeid og reduserte kostnader. Etter det A-sporten kjenner til har blant annet en god jobb med terminlista gjort reisebudsjettet lavere enn i fjor grunnet billigere reiser og færre overnattinger.